Zavřít reklamu

Bezpečnost softwaru i hardwaru je pro Apple jednou z hlavních priorit u jeho produktů. Na různých bezpečnostních vylepšeních proto prakticky nepřetržitě pracuje a svým uživatelům tak zajišťuje maximální možné zabezpečení všeho, co využívají. A podle čerstvých zpráv hodlá nyní laťku bezpečnosti posunout ještě o poznání výše. 

Podle zdrojů Forbesu se chystá Apple na konci tohoto týdny v rámci bezpečnostní konference Black Hat oznámit, že začne půjčovat bezpečnostním expertům, vývojářům a výzkumníkům z oblasti systémové bezpečnosti speciálně softwarově úpravené iPhony, které by jim měly usnadnit práci při hledání nejrůznějších zranitelností v jablečném systému. Jednat by se konkrétně mělo o upravená vývojářská zařízení, která mají nabízet přístup k částem systému, ke kterým se běžný uživatel nedostane a to včetně různých procesorových úkonů. Zcela “odemčené” nebo chcete-li zranitelné iPhony však zůstanou i nadále jen v rukou interních vývojářů Applu a členů jeho bezpečnostních týmů, díky čemuž tak prakticky nehrozí riziko, že by cizí vývojáři přístup ke speciálním iPhonům zneužili. To ostatně Apple eliminuje i tím, že zařízení bude poskytovat pouze účastníkům programu Apple Bug Bounty zaměřeného právě na hledání chyb v iOS, za které jsou následně nálezci odměňováni. Právě účastníkům tohoto programu bylo paradoxně přislíbeno zapůjčení upravených iPhonů umožňujících jednodušší hledání chyb již v roce 2016, avšak až nyní se k němu Apple odhodlal. 

Konečně i Mac

Na své si ale v brzké době přijdou i experti na macOS. Ten sice do Apple Bug Bounty programu nespadá, avšak podle Forbesu jej do něj Apple co nevidět zařadí a vývojáři tak začnou dostávat odměny i za nalezené chyby v něm. Pravdou však je, že je poměrně zarážející, že se Apple chystá spustit podobný program pro Macy až nyní. V minulosti se totiž již potýkal s mnoha případy objevených chyb vývojáři, kteří o nich odmítli sdělit jakékoliv další podrobnosti právě kvůli tomu, že za ně nedostali odměnu. Tyto nářky ale Apple zdárně ignoroval, čemuž by měl být za pár dní konec. 

Oba chystané kroky Applu jsou pro jeho uživatele velmi dobrou zprávou, jelikož by měly zvýšit bezpečnost iOS i macOS. To ostatně dokáží i budoucí aktualizace softwarů a počty opravených bezpečnostních chyb, které se v nich objeví. A kdo ví, třeba přinese tato novinka i další volitelné bezpečnostní prvky, které jednak zvýší bezpečnost, ale také uživatelský komfort při práci s iZařízeními. 

Dnes nejčtenější

.