Zavřít reklamu

Čínský gigant Huawei to poslední dobou nemá lehké, zejména kvůli obchodní válce, která mezi světovými mocnostmi probíhá. Nejen kvůli tomu čelí tlaku jak ze strany Spojených států, tak západních technologických společností jako je například Google, jenž se snažil Huawei odříznout od svého operačního systému. Díky jistým pokrokům ve vyjednání se sice čínská společnost nakonec dočkala opětovného plného přístupu k Androidu, ale pro jistotu začala pracovat na vlastní verzi.

Hongmeng OS, jak má být nový operační systém společnosti Huawei v Asii nazýván, nemá nahradit Android, ale spíše mu konkurovat a zajistit čínskému gigantovi stejně dominantní postavení, jako má na západě Google. Jde o takovou pojistku, která by mohla být využita v případě, že by východní společnosti měly pouze částečný, nebo v horším případě žádný přístup k aktuálním technologiím. Huawei se na tuto situaci dobře vybavil a již nějakou dobu si vyrábí vlastní čipy, ale přesto se chce stát zcela nezávislým na ostatních dodavatelích, a tak začal pracovat také na svém operačním systému. Ten se, alespoň podle neoficiálních zdrojů, v brzké době dočká odhalení a vypadá to, že by ho čínský gigant mohl předvést již tento týden.

Souvisejíci

Je sice nutné brát spekulace s jistou dávkou zdrženlivosti, ale 9. srpna se má v čínském městě Tung-kuan odehrát vývojářská konference, kde většinou firmy ukazují svá chystaná zařízení a software. Podle představitelů Huawei bude hned systém ze začátku určen také pro chytrá IoT zařízení a televize. Vypadá to tedy, že se má Hongmeng OS až nápadně podobat systému Fuchsia od Googlu, který je z velká části stále zahalen tajemstvím, ale podle všeho má fungovat na různorodých zařízeních a platformách. Zároveň čínská společnost pracuje na umělé inteligenci, již chce v operačním systému využít. Podle zdrojů je první smartphone s Hongmeng OS v testovací fázi a s trochou štěstí bychom se ho mohli dočkat již letos na podzim, spolu s vydáním vlajkové lodi Mate 30 Pro. Uvidíme, zda se nakonec společnosti Huawei podaří konkurovat Androidu, ale souboj mezi východem a západem by v tomto ohledu mohl být nanejvýš zajímavý.

Dnes nejčtenější

.