Zavřít reklamu

To, že nabídnou iPhony v roce 2020 podporu 5G je vzhledem k obrovskému množství indícií prakticky jasné. Jablečná společnost to má ale s touto proklamovanou technologií poměrně těžké, jelikož po započetí soudní války se svým dodavatelem modemů Qualcommem se musel spoléhat na řešení od Intelu, která však nedosahují kvalit Qualcommu a to ani v případě 5G modemů. Apple se tak nakonec musel Qualcommu svým způsobem poklonit a zakopat s ním válečnou sekyru, jelikož jinak by 5G pro iPhony nenabídl.

Rozhodně se nedá říci, že by měly Qualcomm a Apple zrovna vřelé vztahy, ale šlo spíše o kompromis. Jablečná společnost zjistila, že Samsung ani z poloviny nedokáže zajistit poptávku po 5G modemech a Intel byl taky ze hry, právě kvůli zmíněné nedostatečné technologické vybavenosti. Jedinou možností, jak tuto technologii pro budoucí modely jablečných telefonů získat, bylo vyřešit své spory s Qualcommem a opětovně spolupracovat. Dodavatel, který může být rád za návrat klíčového zákazníka, tak zajistí dostatek 5G čipů pro iPhony, ale Applu se tato cesta pořád příliš nezamlouvá. Z tohoto důvodu až do nedávna jablečná společnost vyjednávala s Intelem o odkupu jeho modemové divize, kterou nakonec obě společnosti stvrdily podpisy. Důvod prodeje byl podle šéfa Boba Swana Intelu – společnost nechtěla být závislá na svém jediném pořádném zákazníkovi, jímž byl právě Apple. Nikdo podobné velikosti totiž klientem Intelu nebyl. Generální ředitel argumentoval tím, že je sice trh s 5G ještě v plenkách, ale Intel, a obzvlášť modemová divize, si nemůže dovolit vsadit vše na jednoho koně. To by celou společnost nakonec mohlo táhnout ke dnu, a tak se raději tohoto oddělení zbavila.

Souvisejíci

Není to konec konců tak dlouho, co Apple údajně pracoval s Intelem na modemu XMM 8160, který měl bez problému 5G zvládat. Nicméně podle oficiálních slov jablečné společnosti nastaly jisté komplikace, které by dodání mohly zdržet. Místo toho si chce Apple do budoucna toto odvětví pojistit a pracovat na vlastních čipech, což mu rozpracovaná technologie Intelu umožní. Vlastní čip by tak jablečná společnost mohla mít již za dva roky, pokud vše půjde podle plánu. 5G modemy v modelech roku 2020 si však stejně vezme na paškál Qualcomm, aby dodavatel stihl pokrýt poptávku. Uvidíme, jak si nakonec jablečná společnost povede, ale ve finále se jedná o krok dobrým směrem.

Dnes nejčtenější

.