Zavřít reklamu

Příští rok se dočkáme nejen podpory 5G sítí u iPhonů, ale i u některých MacBooků. Vyplývá to alespoň z čerstvé zprávy zpravodajců z DigiTimes, kterým plány Applu prozradily zdroje z dodavatelského řetězce. Máme se tedy skutečně na co těšit. 

První notebooky s podporou 5G sítí by měly dorazit již na konci letošního roku, avšak z dílny Applu nebudou. Jednat by se totiž mělo “jen” o stroje od HP, Lenova a Dellu. Apple pak má tyto společnosti následovat ve druhé polovině roku. Zdroje sice neprozradily, o jaké modely by se mělo konkrétně jednat, avšak dá se vzhledem k povaze technologie předpokládat, že jí Apple vnukne zprvu Pro řadě a až poté řadám dalším. Kromě toho se zdá být poměrně pravděpodobné, že se u Maců vydá Apple v příštím roce stejnou cestou jako u iPadů – tedy bude vyrábět jak modely s podporou, tak i bez ní, které budou o nižší tisíce korun levnější. 

Poměrně zajímavé je, že Apple podle zdrojů u těchto Maců využije speciální keramické antény, které mají zajišťovat vyšší efektivitu připojení a vynikající rychlost, která má strkat veškerou konkurenci do kapsy. Toto řešení je však až šestkrát dražší než řešení standardní – tedy kovové. MacBook má navíc k bezproblémové funkčnosti připojení vyžadovat 13 až 15 antén, což se na ceně též podepíše. 

Návrat do minulosti

Není to poprvé, co Apple koketuje s podporou mobilního připojení u MacBooků. Například v roce 2008 měla společnost vážně uvažovat nad tím, že nabídne u MacBooku Air podporu 3G sítí. K tomu se ale nakonec neodhodlal, jelikož by technologie potřebné pro příjem zabraly v těle laptopu příliš mnoho místa a navrch by se uživatelé alespoň podle názoru tehdejšího šéfa Applu Steva Jobse “uzamkli” u operátora. Plány na podporu připojení ale Apple zcela ze stolu nesmetl, jelikož se v uplynulých měsících a letech hned několikrát objevily různé patenty související právě s touto technologií. A právě příští rok by měl konečně nastat jejich čas. 

Dnes nejčtenější

.