Zavřít reklamu

Před několika týdny se objevila informace o tom, že Apple bude nový Mac Pro montovat v Číně. Pokud by šlo o cokoliv jiného, nebylo by to nic zas tak neobvyklého. Co se však Maců Pro týče, ty se od roku 2003 tradičně montovaly v Texasu, kde měl pro tento účel Apple speciální továrnu. Nové Macy Pro však „Made in USA“ nebudou, což vzedmulo velký ohlas. Ten byl ještě znásoben tím, že se na Mac Pro budou vztahovat cla, které americká administrativa uvaluje na některé zboží z Číny.

Souvisejíci

Apple se snažil vyjednat výjimku, americký prezident však uvedl, že pokud Apple nebude vyrábět Mac Pro v USA, žádné výjimky se nedočká. Zatím to tedy vypadá, že každý do USA dovezený Mac Pro bude zasažen 25% clem. Během včerejšího konferenčního hovoru s akcionáři, během kterého Apple prezentoval své ekonomické výsledky za 3. (resp. 2 kalendářní) kvartál, Tim Cook se rozpovídal také o domácí výrobě Maců Pro v USA.

Znovu zopakoval, že Mac Pro byl navržený a vyvinutý v USA s tím, že spousta použitých komponent pochází z rozličných částí světa. Ať už jde o Čínu, Japonsko, Koreu, Evropu nebo Spojené státy jako takové. Tak v dnešní době dodavatelská síť funguje a u ostatních produktů to není jinak. V současné době se bude Mac Pro vyrábět v Číně, společnost však dělá všechno proto, aby se výroba opět přesunula do USA.

Apple dle Cooka investuje obrovské peníze do výstavby nové infrastruktury, která umožní skládání Maců Pro na domácí půdě. Jakmile to bude možné, Apple výrobu přesune zpět. Toto byl také jeden z argumentů, který Apple použil u žádosti o uvolnění cel na Mac Pro. Této žádosti nakonec vyhověno nebylo. Bude tak zajímavé sledovat, jak rychle bude s výstavbou a modernizací nových výrobních hal Apple pospíchat. Přítomnost cla u takto drahých produktů rozhodně není příjemná a Apple se tak bude za každou cenu snažit se jich zbavit. Dle prohlášení amerického prezidenta je přesunutí výroby zpět jediným způsobem, jak toho může Apple docílit.

Dnes nejčtenější

.