Zavřít reklamu

Na ekologii klade svět v poslední době čím dál větší důraz. Vzhledem k hrůzostrašným předpovědím odborníků o tom, jak nás zničí plasty, výfukové plyny a další podobné neřesti dnešní doby, se však není příliš čemu divit. Se svou troškou do mlýna se nyní pokusí přispět i Řím. Ten začal testovat automaty na plastové lahve, jejichž odevzdáváním si mohou tamní obyvatelé “vydělat” jízdenku do MHD. 

Testovací provoz automatů se rozběhl teprve před pár dny a to zatím jen na třech stanicích metra, které jsou přes den velmi vytížené a tudíž by právě zde mohly automaty zažít slušný úspěch. A na jakém principu vlastně fungují? De facto na podobném jako automaty na vratné lahve v supermarketech. Plastové lahve tedy přijímají otvorem do svého nitra, avšak místo papírku se slevou na nákup v daném obchodě či drobných mincí za zálohu na lahev dostanete body. Jeden bod má hodnotu pěti eurocentů a jakmile jich nasbíráte 30 za 30 vrácených PET lahví, můžete si je přes aplikaci proměnit za jízdenku v MHD. Právě appka totiž slouží slouží ke správě odměny a je dostupná jak pro iOS, tak Android. 

Přestože se může zdát novinka jako naprosto skvělá jak pro naší Zemi, tak i pro peněženky Římanů, prakticky okamžitě po spuštění automatů se začaly ozývat hlasy kritiky. Automaty měly totiž údajně mít problémy s funkčností, což mohlo některé odhodlané třídiče odradit od jejich využívání. Později se ale mělo ukázat, že automaty fungovaly, ale lidé je využívali špatně – konkrétně do nich vhazovaly lahve, které nemohly být kvůli nesplnění podmínek (například chyběla víčka) automatem příjmuty. 

Pokud se myšlenka recyklačních automatů, která vás odmění jízdenkou zdarma po vrácení určitého počtu lahví, osvědčí, Řím je nasadí po celém městě. Doufejme, že se bude tímto skvělým eko-krokem inspirovat i okolní svět a naše planeta se tak stane i díky tomuto lepším místem pro život. 

Dnes nejčtenější

.