Zavřít reklamu

Když se řekne Alza, naprosté většině z vás se zřejmě vybaví největší obchod s počítači a elektronikou, zelený mimozemšťan Alzák či obrovské množství různých akcí všeho druhu prakticky po celý rok. Tým okolo Jana Rajdla by však rád v budoucnu docílil toho, aby se vám při vyslovení slova Alza vybavila i její produktová řada AlzaPower, která má být jak alternativou zaběhlých značek, tak i svěžím větrem v mnoha odvětvích trhu s elektronikou. O tom, jak se jí to zatím daří či co vše za vytvořením produktu z řady AlzaPower stojí, jsme si proto s Janem nedávno popovídali, abychom vám tyto produkty co nejvíce přiblížili. Pohodlně se tedy usaďte, exkurze za oponu brandu AlzaPower právě začíná. 

Sef AlzaPower Jan Rajdl

Šéf AlzaPower Jan Rajdl 

Kdy myšlenka vyrábět vlastní příslušenství vznikla? 

Souvisejíci

Myšlenka vlastní značky a vlastních produktů byla v Alze přítomná už historicky. A dá se říct, že už má za sebou i první úspěšné krůčky. Zářným příkladem jsou vlastní PC sestavy pod názvem Alza GameBox a oblíbená byla také naše kvalitní obrandovaná sluchátka, tzv. Alzátka. Teď ale dozrál čas na to, abychom zkusili zákazníky oslovit ještě širší nabídkou „alzích produktů“. V tomto ohledu se můžeme inspirovat u průkopníků v této oblasti – u potravinových řetězců. Dnes už asi nikoho nepřekvapí, že velké řetězce mají vlastní značky potravin, drogerie, ale třeba i kancelářských potřeb či elektroniky. Je jen na samotných firmách, jestli se jim podaří přesvědčit zákazníka a začít budovat zákaznickou důvěru ve svoji značku a ideálně i tu nejlepší zákaznickou zkušenost. Všichni víme, že to někdy není snadná cesta.

Kolik času zhruba uplyne od zahájení vývoje nějakého AlzaPower produktu až po jeho dodání na pulty obchodů?

Vždy záleží na složitosti samotného produktu. Čím složitější produkt chceme vyrobit, tím déle trvá ladění parametrů, testování a samotná certifikace dle norem EU. U nabíječky to může být klidně dva i více měsíců a další měsíc a půl trvá doprava na naše sklady a pobočky. V případě Lightning kabelu je to naopak velmi jednoduché – Apple dává výrobcům jen velmi málo prostoru na vlastní inovace a minimální technické požadavky jsou dané Applem. Na nás je pak hlavně konstrukční řešení konektorů a vlastností kabelu, které ho dělají například robustnější a odolnější.

Jak složitý vlastně proces vývoje je? Popřípadě jak vývoj probíhá?

Výrobní proces není jen náročný, ale i poměrně zdlouhavý. Pokud to zjednodušíme, jedná se o zakázkovou výrobu dle našeho zadání. Na veletrzích a výstavách osobně vytipováváme potenciální továrny, které pro nás dokáží vyrobit ty správné produkty, mají to správné know how, kvalitu i výrobní zázemí. Vybrat správného partnera není vůbec jednoduché a vyžaduje to hodně zkušeností, důvtipu i štěstí. Naše série se pohybují v desítkách tisíc kusů a musí splňovat veškerou evropskou i lokální legislativu.

Každý produkt vyžaduje opravdu velmi specifické a přesné zadání z naší strany. Interně upravujeme design produktů, vhodné materiály, použité komponenty, navrhujeme produktové balení a jeho materiál a potisk. Veškeré náležitosti, které mají být na balení nebo v balení, se dělají interně. Vytváříme manuály, uživatelské příručky a jejich překlady do cizích jazyků nebo specifikujeme s přesností na desetiny milimetru umístění produktových potisků a gravírování. Stejně tak kontrolujeme požadované certifikace a technické normy, aby byly ve shodě s příslušnou legislativou. Každý jednotlivý produkt může v rámci procesu svého vzniku obsahovat až několik set stran podkladů a projektových materiálů. Je to náročné, ale dává nám to obrovskou svobodu a věříme, že se to vyplatí.

Jaké jsou parametry AlzaPower produktů? Sází privátní značka spíše na kvalitu, nebo na „kvantitu“ za výhodnou cenu?

Rádi bychom obě oblasti co nejvíce vybalancovali. Od samého začátku se striktně zaměřujeme na vyšší kvalitu a ekologickou odpovědnost i za cenu, že naše vstupy budou o něco vyšší. Nebudeme tedy válčit na trhu s těmi nejlevnějšími značkami, protože ty mají většinou dost svých kostlivců ve skříni a balancují na hraně bezpečnosti a kvality. Chceme zákazníkům nabídnout kvalitní a spolehlivé produkty, z kterých budou nadšení stejně jako my, a podle toho kontrolujeme i jejich výrobu. Konečný spotřebitel ale na finální ceně nic nepozná, naopak by měl být mile překvapen, kolik za svoje peníze dostal muziky.

Propojovaci kabel z baleni bezdratoveho reproduktoru AlzaPower Aura A2

Jak dlouho trvají bezpečnostní testy u nabíječek/lightningů? 

Většinou se stihnou v řádu týdnů, typicky pak do měsíce. Není to ani časovou náročností testování, jako kapacitou akreditovaných laboratoří, které vystavují finální certifikace. U kabelů se elektrická bezpečnost nedělá, protože napětí –  např. na USB (5V) – je velmi nízké, takže vám neublíží ani jako 9V baterie na jazyku. Poruchovost, podobně jako náročnost vývoje, opět závisí na konkrétním produktu. Například u nabíječek se pohybujeme v desetinách procenta. U kabelů je to o něco více, ale v tomto případě až ¾ reklamací jsou způsobeny špatným, někdy až extrémním používáním ze strany zákazníků.

Jak úspěšný vlastně brand AlzaPower je?

Předností značky AlzaPower je unikátnost

Předností značky AlzaPower je v prvé řadě unikátnost – máme jedinečný produkt, který můžou zákazníci koupit jenom u nás. A pokud budou spokojeni s jeho kvalitou, budou se k nám přirozeně vracet. Privátní značka nám také dává možnost rozhodovat, jak naše produkty budou vypadat a jak je budeme prezentovat, a to bez závislosti na nikom jiném nebo na jakémkoli mezičlánku v distribučním řetězci. Tím pádem můžeme také lépe pracovat s výslednou cenou zboží. Porovnání s originálními produkty Apple je těžké, protože každý jdeme trochu jinou cestou. Pokud by to mělo být jen prosté číslo, pak AlzaPower je co do počtu kusů téměř čtyřnásobně významnější.

Jaký produkt je z brandu nejúspěšnější?

Jsou to možná trochu překvapivě HDMI kabely a jednoznačně kabely Lightning MFi. Pak hned powerbanky a nabíječky obecně.

Jak jsou zákazníci s produkty AlzaPower spokojeni?

První produkty pod značkou AlzaPower se v nabídce e-shopu objevily bez komunikace loni v létě jako pilotní test zákaznického zájmu.  Výsledky předčily všechna naše očekávání. Zpětná vazba od lidí je skvělá. Většina našich produktů má hodnocení daleko převyšující konkurenci a např. v kategorii nabíječek na mobilní telefony jsme se velmi rychle dostali mezi TOP 3 neprodávanější chargery na celém e-shopu Alza.cz. Stejné je to i s ostatními datovými a nabíjecími kabely – aktuálně téměř každý druhý prodaný datový kabel nese značku AlzaPower.

Je možné se jakkoliv na vývoji produktů podílet? Ať už nápadem, testováním či zpětnou vazbou k již vyrobeným produktům?

Samozřejmě! Naopak takový zájem vítáme. Snažíme se naše produkty vymýšlet tak, aby pro zákazníky bylo jejich používání intuitivní, snadné a pohodlné. Největší úspěch ale je, když se nám podaří vychytat nějaký problém, který s sebou běžně používání produktu přináší. Typicky třeba lámání originálních kabelů od Applu. Snažíme se maximálně pracovat s odezvou od zákazníků – ať už v produktových diskuzích na webu, při odstoupení od smlouvy či reklamacích – a zlepšení okamžitě zavádět do praxe. Jen tak si udržíme TOP pozici na trhu.

Je těžší vyrobit produkt nebo jej dostat do povědomí lidi a přesvědčit je, ze má jeho nákup smysl?

To je výborná otázka. Zatím to vnímáme tak, že je spíše těžší produkt vyrobit, než přesvědčit zákazníky, aby si ho koupili. Snažíme se nedávat zákazníkům moc prostoru k pochybám a to tím, že u našich produktů naleznou naprosto vyčerpávající informace, perfektní produktové obrázky, technické parametry nebo třeba manuály ve všech jazycích. Do toho je tady nadstandardní servis, rychlé reakce expertů v diskuzích či okamžitá dostupnost zboží na všech našich pobočkách. Věříme tedy, že si naše produkty zákazníci najdou sami.

Naše balení možná nezpůsobují takový „wow efekt“

Osobně si myslím, že se nám zatím tolik nedaří přesvědčit environmentálně smýšlející zákazníky. Přitom balení našich produktů v drtivé většině případů neobsahuje naprosto žádné plasty ani lepidla a potisk balení je inkoustem na bázi sojových bobů. Naše balení možná nezpůsobují takový „wow efekt“ jako obaly, po kterých vám zbyde hromada různorodého plastu, ale věříme, že nám a našim dětem to budoucnost vynahradí. Na tomto poli plánujeme každopádně další kroky jak snížit ekologickou zátěž našeho podnikání. Ale o tom třeba jindy.

Baleni bezdratoveho reproduktoru AlzaPower Aura A2

Jaké AlzaPower produkty chystáte do budoucna? 

Můžu prozradit, že brzo na trh vstoupí poměrně ultimátní bezdrátová nabíječka s výkonem 30W a rovnou pro dvě zařízení zároveň. Takový produkt bude určitě nějakou dobu na trhu velmi ojedinělý. Dále se v tomto roce hodně zaměříme na řidiče, takže určitě můžete čekat produkty AlzaPower spojené s cestováním a automobily.

Dnes nejčtenější

.