Zavřít reklamu

Vůbec poprvé jsme se o možném 16″ MacBooku Pro doslechli v únoru letošního roku, a to od proslulého jablečného analytika, Ming-Chi Kua. Od února už uběhlo půl roku a za tu dobu jsme se dozvěděli mnoho dalších informací a technologií, které by měly být v tomto chystaném Macu využity. Konkrétně tedy můžeme s velikou přesností určit, jaký bude mít nový 16″ MacBook Pro displej, cenu, klávesnici a další. Všechny tyto informace si v rámci tohoto článku rozdělíme a rozebereme. Pokud se tedy chystáte ke koupi 16″ MacBooku, anebo vás prostě jen zajímá, co všechno se u něj objeví, tak se vám tento článek určitě bude líbit.

Design

Když od Ming-Chi Kua přišla v únoru zpráva o chystaném 16″ MacBooku Pro, tak nám zároveň bylo řečeno, že se můžeme těšit na naprosto nový a přepracovaný design. Bohužel je těžké si pod tímto pojmem představit, co to vlastně ten nový design má být. Existují ale nějaké teorie, které by se měly vyplnit. Dle posledních zpráv se kalifornský gigant pokusí „vecpat“ 16″ MacBook Pro do těla, které odpovídá současným 15″ MacBookům Pro. Aby toho mohl Apple docílit, tak se musí postavit před velikou výzvu v podobě revolučního zúžení rámečků. Co si budeme, už současné MacBooky mají rámečky v porovnání s konkurencí opravdu malé. Bude tak zajímavé sledovat, jak se s tímto designem jablečná společnost popere.

Současný 15″ MacBook Pro váží 1,8 kg a pokud se Applu doopravdy podaří vtěsnat 16″ obrazovku do stejného těla, tak můžeme očekávat velice podobnou váhu. Co se týče využitých materiálů, tak ty by měly zůstat prakticky úplně stejné. Jediná změna se tak projeví pouze rozdílným zpracováním materiálu, jehož tvar bude samozřejmě nutné přizpůsobit novým vnitřnostem a displeji. Vypadá to tedy, že se nový 16″ MacBook Pro po designové stránce od MacBooků představených v roce 2016 nijak výrazně lišit nebude.

Displej

Apple displeje prostě a jednoduše umí, to je stará známá. 16″ displej by se mohl líbit především uživatelům, kteří si oblíbili starší 17″ MacBook Pro, který mnoho z nich ještě stále velice rádo používá. Vzhledem k tomu, že 16″ displej je pravý střed mezi současným 15″ displejem a minulým 17″ displejem, tak bychom se měli dočkat naprostého naplnění dvou největších faktorů – výkonu a přenosnosti. Tedy pokud se kalifornskému gigantu doopravdy podaří 16″ displej vtěsnat do těla 15″ MacBooku Pro. Právě displej by měl být jedním z největších lákadel. Podle několika zdrojů by měl chystaný 16″ displej disponovat rozlišením 3072×1920 pixelů. Pro porovnání, 15″ MacBook Pro má rozlišení 2880×1800 pixelů – toto rozlišení je u 15″ MacBooků využíváno od roku 2012, kdy byl představen první Retina MacBook Pro. Panel by měl být vyroben technologií tekutých krystalů, tj. LCD.

Hardwarové specifikace

Jak se dá očekávat, tak 16″ MacBook Pro bude opravdová mašina. Vzhledem k tomu, že v květnu Apple osadil současné 15″ MacBooky Pro devátou generací procesorů od Intelu, tak je naprosto jasné, že se tato generace objeví i v novém 16″ MacBooku Pro. Je těžké přesně určit, po kterém hardwaru jablečná společnost sáhne. Pro představu, současný 15″ MacBook Pro v základní konfiguraci disponuje šestijádrovým procesorem deváté generace od Intelu, konkrétně Intel Core i7, společně s 256 GB SSD, 16 GB RAM a grafickou kartou Radeon Pro 555X se 4 GB GDDR5 pamětí. Mimo jiné se také objevily spekulace o tom, že by mohl nový MacBook disponovat vícero vstupními a výstupními konektory, společně s návratem fyzické klávesy Escape.

Klávesnice

Souvisejíci

16″ MacBook Pro by měl být podle Ming-Chi Kua prvním MacBookem, který upustí od kontroverzní motýlkové klávesnice. Namísto ní se objeví klávesnice s klasickým nůžkovým mechanismem, který je oproti motýlkovému mechanismu o mnoho spolehlivější. 16″ MacBook Pro by měl být od roku 2016 prvním MacBookem, který tedy nabídne klasickou klávesnici s nůžkovým mechanismem. Ten by si měl v roce 2020 také najít cestu do všech ostatních MacBooků. Nebyl by to ale Apple, kdyby se nerozhodl pro „něco na víc“. Nůžkový mechanismus by měl být totiž vylepšen o skleněné vlákno, které se postará o zesílení kláves, což ještě více posílí spolehlivost. Dále také dojde k redukci hluku vydávaného klávesnicí. Je známé, že motýlkový mechanismus je o mnoho hlučnější, než ten nůžkový.

Cena a datum představení

Cena se může vyšplhat až na úroveň 100 tisíc korun za základní model.

Nový 16″ MacBook Pro bude určený výhradně pro opravdové profesionály, kteří potřebují obrovský výkon. Cena se tak může vyšplhat až na úroveň 100 tisíc korun za základní model, mezi základní 15″ MacBook Pro, který vyjde na 69.990 korun, a základní iMac Pro, který vyjde na 139.990 korun. Co se týče dostupnosti, tak se předpokládá, že dojde k představení 16″ MacBooku Pro během letošního podzimu. Některé zdroje uvádí, že dojde k jeho představení na zářijové konferenci při příležitosti představení nových iPhonů 11. Někteří však zase uvádí, že dojde k představení mimo konferenci, aby nedošlo k „narušení“ konference, která je určená především pro iPhony. Proto je dosti pravděpodobné, že Apple uspořádá v říjnu další konferenci, která bude věnovaná právě představení 16″ MacBooku Pro, a také novým iPadům.

Dnes nejčtenější

.