Zavřít reklamu

O esportu se v dnešní době mluví dnes a denně, především pak v souvislosti s takovými giganty jako League of Legends, Dota 2 nebo Counter-Strike: Global Offensive. Přesto je tu jedna hra, která si své místo v tomto průmyslu vydobyla relativně nedávno a posledním turnajem si ho také vytesala do kamene. Je jí Fortnite, Battle Royale titul, jenž nedávno pokořil 250 milionů hráčů a stal se oficiálně nejhranější hrou na světě. A s touto skutečností nepochybně musel přijít právě esport, význačný pro většinu online her.

Ne, že by se turnaje ve Fortnite neudály již dříve, ale nikdy kolem nich nebylo takové pozdvižení. Doposud si spíše vývojáři připravovali půdu pro něco většího, čehož se jim při posledním klání podařilo dosáhnout a čekání na epické vyvrcholení se nakonec vyplatilo. První ročník světového poháru totiž mezi hráče rozdělil 687 milionů korun, dosud největší částku, která v esportu figurovala. Jeho šampionem se stal Američan Kyle Giersdorf s přezdívkou Bugha, který si odnesl 3 miliony dolarů, v přepočtu zhruba 69 milionů korun. Za ním následovala dvojice soutěžících z Norska, 16letý Emil Bergquist Pederse s aliasem Nyhrox a Rakušan David Wang známý pod přezdívkou Aqua. Oba si odnesli kromě poháru stejnou výhru jako Bugha.

Na to, že se kvalifikačních zápasů účastnilo dohromady přes 40 milionů lidí je to vynikající výsledek. A vzhledem k jejich nízkému věku o to lepší, vítězství ze všech třech šťastlivců totiž udělalo milionáře. Zároveň to dokazuje, že k dosažení výhry za sebou nemusíte mít movitého sponzora, který vás bude finančně podporovat a řídit každý váš krok. Stačí nadšení, chuť a tvrdý trénink, jenž všichni zúčastnění pravděpodobně prodělali. Dohromady se v turnaji utkalo 100 nejlepších hráčů a ať už skončili na jakékoliv příčce, v každém případě dostali jistý obnos už jen za účast. Fortnite se do historie nejen herního průmyslu tedy zapsal jak největším počtem hráčů, tak dosud nejrozsáhlejším zorganizovaným kláním. Uvidíme, s čím Epic Games přijdou příště.

Dnes nejčtenější

.