Zavřít reklamu

Když se řekne solární energie, pravděpodobně byste iniciativy týkající se této technologie přisuzovali spíše energetickým firmám. Ve Spojených státech se tento způsob výroby elektřiny poměrně osvědčil a jako obnovitelný zdroj slouží více než dobře. Přesto to nebyl žádný z korporátních gigantů, který se na výstavbě solárních panelů, či farem, pokrytých panely zachytávajícími sluneční světlo, podílel. Hlavním dodavatelem byl v tomto případě Apple, jenž má poslední dobou prsty snad ve všem.

V roce 2018 jablečná společnost nainstalovala více solárních panelů než jakákoliv jiná organizace ve Spojených státech, a pokořila tak dosavadní rekordy, které ostatní společnosti působící v této oblasti nastavily. Dohromady pomohl Apple vygenerovat přes 393.3 megawattů elektřiny vyrobené ze solární energie, což překonalo giganty Amazon a Target. První zmiňovaný subjekt se držel na 329.3 megawattech, zatímco společnost Target dosáhla pouze hranice 242.4 megawattů. Paradoxně jako poslední skončil mezi největšími technologickými průkopníky Google, který sice dosáhl na slušných 142.9 mW. I tak se však jedná o velmi slušný výsledek, který by mohla nejedna energetická korporace závidět. Hodnoty se nicméně týkající nejen přímých instalací, ale všech vyrobených panelů.

Souvisejíci

Uvidíme, kam iniciativa technologických společností ještě povede. Je nicméně překvapivé, jak se orientují podobným směrem. Apple to však v tomto ohledu dotáhl ještě dál a minulý rok oznámil, že veškeré obchody, kanceláře a datová centra jsou poháněna pouze obnovitelnými zdroji. Zejména pak Apple Park, gigantická stavba a dominanta společnosti, spoléhá na solární energii, kterou čerpá pomocí střechy pokryté panely, jež pojme až 17 megawattů. Jako zálohu má ale bioplyn, připravený v případě, že by zásoby sluneční energie nestačily pokrýt všechna zařízení. Apple se chce zkrátka stát průkopníkem také v oblasti obnovitelných zdrojů a vypadá to, že se mu to daří. Zatímco množí káží vodu a pijí víno, jablečná společnost jde v tomto směru příkladem a názorně ukazuje, že i zdánlivé limity se dají překonat.

Dnes nejčtenější

.