Zavřít reklamu

Obchodní válka mezi USA a Čínou se sice v posledních týdnech částečně uklidnila a dokonce to vypadá, že protežovaná společnost Huawei bude konečně vyjmuta z černé listiny, avšak opatrnosti není nikdy nazbyt. Toho si je Apple vědom, a proto se snaží získat výjimku z cel, která obchodní válku nevyhnutelně provázejí.

Jak jsme nedávno informovali, nový Mac Pro bude vyráběn v Číně, na kterou se právě dovozní cla vztahují. Iniciativa Applu, která měla za cíl zvýšit produkci Apple produktů ve Spojených státech a podpořit tamní výrobce, se totiž příliš neuchytila a především přinesla minimálně v případě výroby předešlé generace Maců Pro značné nepříjemnosti. Aby se podobným potížím vyvaroval, rozhodl se nyní nový Mac Pro vyrábět právě v Číně, což se však příliš nelíbí americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Technologický gigant tedy oficiálně zaslal kanceláři prezidenta žádost o výjimku z cel, která by pochopitelně způsobila firmě újmu. Není to poprvé, co Apple žádá úřady o pomoc. V červnu letošního roku například zaslal federální obchodní komoře dopis, kde se vyhrazoval proti clům. Společnost argumentovala také tím, že její konkurenti nejsou z větší části ze Spojených států, takže by se jich ekonomická přítěž nedotkla.

Souvisejíci

Uvidíme, zda se Applu povede povolení dosáhnout. Konec konců, Čína a Spojené státy spolu již opět jednají, ale americký prezident je nanejvýš nepředvídatelný, a není tak jisté, že budou dobré vztahy mezi zeměmi pokračovat i v budoucnu. Kromě toho jablečná společnost Donalda Trumpa, jenž si zakládá na podpoře domácích výrobců a protekcionismu, zrovna nepotěšila svým rozhodnutím přesunout výrobu zpět do Číny. To však neznamená, že Apple nechce pokračovat ve své pojistce, která se týká přesunu 30% produkce do Indie a okolních zemí. Společnost si takto chce zajistit, že bude v každém případě schopná pokrýt poptávku a dodávat své nové produkty včas.

Dnes nejčtenější

.