Zavřít reklamu

Když Apple před pár měsíci zakopal válečnou sekeru s Qualcommem, proti kterému dlouhé měsíce bojoval u soudů kvůli patentovým poplatkům a dalším věcem, prakticky všichni odborníci svorně tvrdili, že tak učinil kvůli 5G modemům pro budoucí iPhony. Právě ty je totiž s ohledem na blížící se příchod 5G sítí prakticky povinnost příští rok nasadit a je to právě Qualcomm, kdo je jako jediný dokáže v současnosti vyrobit v kvalitě požadované Applem. Ten sice původně počítal s modemy od Intelu, avšak po opakovaných neúspěších musel zvolit právě ty od Qualcommu. Intel se po této ráně rozhodl z trhu s 5G modemy zcela vycouvat a svou divizi věnující se těmto technologiím prodat. A jak se zdá, Apple má k její koupi velmi blízko. 

Podle čerstvých zpráv magazínu The Wall Street Journal je Apple s Intelem už ve velmi pokročilých fázích vyjednávání ohledně odkupu jeho divize, za kterou by měl zaplatit minimálně jednu miliardu dolarů. Za tuto částku by však dostal mimo jiné i obrovské množství patentů a kvalifikovaných zaměstnanců, kteří by se takřka stoprocentně připojili k jeho vlastnímu týmu vyvíjejícím 5G modemy. Těmi by rád Apple v budoucnu nahradil i Qualcomm, se kterým má však nyní uzavřenou několikaletou dohodu o spolupráci a je tedy jasné, že jablečné modemy hned tak nedorazí a kdyby náhodou ano, neobjede se to bez dalších soudních tahanic způsobených porušením smlouvy. 

Jednání jsou dlouhá

Apple se měl údajně s Intelem o možném odkupu jeho divize bavit už před uzavřením dohody s Qualcommem. Ta tato jednání sice na chvíli přerušila, avšak po krátké době se obě společnosti vrátily k jednacímu stolu a od té doby se snaží domluvit ideální podmínky, protože je Intel přesvědčen, že je Apple nejideálnějším kupcem jeho divize. Hotovo by mělo být už do příštího týdne. 

Všechny komponenty z vlastní dílny

Zdroje The Wall Street Journal magazínu potvrdily, že pokud se odkup divize Applu podaří, ušetří několik let vývoje vlastních čipů, což by pro něj byla rozhodně výhra. V kuloárech se totiž již pěkných pár měsíců šušká o tom, že plány kalifornského giganta do budoucna jsou hlavně osamostatnit se v co nejvíce ohledech od partnerských společností, se kterými je čas od času těžké najít společnou řeč a to Apple jen poškozuje. Pokud by však byl schopen vyrábět či minimálně vyvíjet valnou většinu komponentů pro iPhony zcela sám, tyto starosti mu odpadnou. V případě 5G modemů však budeme moudřejší stejně až za pár let, jelikož přední analytici jejich brzký příchod moc růžově nevidí. 

Dnes nejčtenější

.