Zavřít reklamu

Včerejší večer byl doslova napěchovaný novými verzemi operačních systémů Applu. Kromě čtveřice očekávaných systémů – tedy iOS 12.4, tvOS 12.4, watchOS 5.3 a macOS 10.14.6 – však Apple zcela nečekaně vypustil i aktualizace iOS 9.3.6, iOS 10.3.4 a později i tvOS 7.3.1.. Všechny tři systémy jsou přitom již řadu let svým způsobem za zenitem a využívají je ve většině případu jen ti jablíčkáři, jejichž zařízení novější operační systém nepodporuje. Těch je ale alespoň podle statistik, které Apple čas od času zveřejňuje, naprosté minimum a jeden by si tak řekl, že se o ně už Apple zajímat nebude a tím spíš ne teď, když má plné ruce práce s dokončováním iOS 13, tvOS 13, iPadOS, macOS 10.15 a watchOS 6. Přesto si však na tyto updaty, které přináší opravy chyb, čas našel, vytvořil je a jablíčkářům je přinesl, za což si vysloužil od mnoha z nich slova uznání. Já v tomto ohledu nejsem samozřejmě jiný a tento krok Applu kvituji. Přesto se však nedokážu ubránit otázce, zda by se k něčemu podobnému uchýlil i v době, kdy si byl “jistý v kramflecích”, tedy jinak řečeno kdy nebyl prakticky za nic kritizován.

Souvisejíci

Nebudeme si nic nalhávat. Softwarová podpora Applu je naprosto ukázková a to, že se dočkáme updatu systému iOS 9, který vyšel v roce 2015, a iOS 10, který dorazil o rok později, je skoro až neuvěřitelné. Jiní výrobci smartphonů si totiž nedělají mnohdy násilí ani se smartphony starými rok či dva a když už se k updatu přeci jen odhodlají, jeho rozšiřování po celém světě je během na velice dlouhou trať. Applu tedy v tomto ohledu nelze vyčíst prakticky nic. Když jsem navíc pátral v různých zahraničních diskuzích po chybách GPS, které mají iOS 9.3.6 a iOS 10.3.4 opravovat, nenašel jsem prakticky žádné informace, z čehož se dá usuzovat, že se problém týkal skutečně velmi malého počtu uživatelů. Kdyby totiž zasáhl všechny, rozhodně by o něm bylo slyšet – ostatně jako o každé větší či menší chybě v iOS. Vzhledem ke stáří softwarů by sice nebyla pozornost médií až tak velká, avšak například příspěvky na diskuzních fórech by dohledatelné určitě byly. I přesto, že Apple pomohl možná jen stovkám lidí však toto úsilí vynaložil a chybu opravil.

Každá mince má dvě strany

Z dlouhodobějšího hlediska se Applu v některých ohledech nedaří

Jak už jsem psal výše, tento krok nelze zhodnotit jinak než kladně a i já za něj Applu skutečně tleskám. Každá mince má však dvě strany a nejinak tomu může být i zde. Když se totiž na Apple zadívám z dlouhodobějšího hlediska, mám z něj pocit, že se mu příliš nedaří. Na mysli teď nemám tak úplně produkty či finanční výsledky, ale spíše různé přešlapy typu dlouhá reakce na bezpečnostní chybu ve FaceTime, nedávná aféra kvůli zpomalování iPhonů, výměnný program pro MacBooky kvůli problémům s klávesnicemi, displeji či bateriemi nebo obecně fakt, že přestože je Apple označován za společnost s nejzabezpečenějšími softwary i hardwary, když se v něčem z její dílny objeví chyba, je to ve valné většině případů bezpečnostní. Rozhodně tím nechci říci, že by podobnými nešvary netrpěly i další společnosti, jelikož tomu tak rozhodně není. Ostatně, fiasko Samsungu s jeho Galaxy Fold, který není stále na pultech obchodů, toho může být důkazem. Apple je však dle mého názoru potřeba vnímat jinak než právě tyto ostatní firmy, jelikož žádná z nich nemá kolem sebe tak oddané fanoušky nebo chcete-li kult. Apple je zkrátka fenomén a rozhodně mu není jedno, jak jej svět vnímá.

Updaty tedy nemusely být vypuštěny zcela nezištně, ale i s notnou dávkou koření s názvem “zalíbení se”. Kritiky se totiž na hlavu Applu sneslo v poslední době skutečně mnoho a tak je nasnadě si alespoň částečně napravit reputaci a to v ideálním případě zcela nenásilnou cestou, jakou vypuštění updatů bezesporu je. Toto koření ale mohl Apple použít i v případě nedávné chyby v aplikaci Vysílačka na Apple Watch, která umožňovala odposlouchávat protistranu. Jednalo se tedy de facto o stejný problém jako u FaceTimu, avšak s naprosto rozdílným řešením. Tentokrát totiž Apple neponechal absolutně nic náhodě a službu deaktivovat ještě předtím, než se kvůli chybě v ní vytvořil jakýkoliv humbuk. V médiích pak už jen o deaktivaci v krátkosti promluvil s tím, že soukromí uživatelů je pro něj – jak jinak – na prvním místě.

Předzvěst lepších zítřků? Snad ano

Rozhodně nechci, abyste předešlé řádky pochopili tak, že Apple za možnou snahu zalíbit se “hejtuji”. Tak to totiž rozhodně není. Spíš tento krok vnímám jako jakési první náznaky nastolení nového kurzu, který by mohl být o poznání více pro-zákaznický než ten, kterým plul koráb Tima Cooka doposud. Najetí na něj sice může ještě pěkných pár měsíců trvat, jelikož mohl být zvolen teprve nedávno a tudíž se nemusí například v některých chystaných produktech, jako například iPhonech, vůbec projevit, avšak jakmile se nájezd podaří, mohou nás díky němu čekat zářivé doby. Ale kdo ví, třeba je podobné čtení mezi řádky v tomto případě naprosto zbytečné. Co myslíte?

Dnes nejčtenější

.