Zavřít reklamu

Stalo se vám někdy na Macu, že se vám ve Spotlightu přestaly zobrazovat aplikace, či jiné dokumenty? Možná jste se také setkali se situací, kdy jste byli zvyklí na nějaký typ souboru kliknout pravým tlačítkem a otevřít jej v určité aplikaci, jenže z ničeho nic se žádná aplikaci v menu nezobrazovala. Pokud jste se dostali do jednoho z těchto jmenovaných problémů, anebo máte s funkčností Spotlightu jakýkoliv jiný problém, tak by se vám mohl hodit dnešní návod. Spotlight je jakýsi „Google ve vašem Macu“. Aby si mohl pamatovat a rychle zobrazovat, kde se co nachází, tak si všechny soubory a data musí ve své paměti „urovnat“. Tento proces se nazývá indexace a právě ta může občas na Macu selhat.

Jak na Macu znovu spustit indexaci Spotlightu

Nejprve je nutné, abyste v levém horním rohu displeje kliknuli na ikonu Apple loga. Z menu, které se zobrazí, vyberte možnost Předvolby systému… Poté, co se otevře okno s předvolbami, se přesuňte do sekce Spotlight. Tady se v horním menu přesuňte do sekce Soukromí. V levé spodní části okna klikněte na ikonu „+“ a z okna Finderu vyberte pevný disk vašeho Macu – ve výchozím nastavení s názvem Macintosh HD. Jakmile disk vyberte, tak klikněte na tlačítko Vybrat, a poté odklikněte upozornění tlačítkem OK. Tímto se celý disk vyloučí z vyhledávání na Spotlightu. Jakmile tak učiníte, tak položku Macintosh HD opět označte a v levé dolní části klikněte na ikonu „„. Tímto dojde k odstranění vyloučení a indexace Spotlightu se začne provádět od znova.

Souvisejíci

Osobně jsem se s nefunkční indexací setkal poté, co jsem si upravoval Launchpad. V tom se mi přestaly zobrazovat nějaké aplikace, a tak jsem se rozhodl, že Launchpad resetuji do výchozího zobrazení. Jakmile jsem tak učinil, tak pár dnů poté přestal fungovat také Spotlight, který nezobrazoval žádné aplikace. Stačilo však využít postupu uvedeného výše, počkat, než se Spotlight opětovně zindexuje, a rázem bylo vše ve starých kolejích. Pamatuji si, že se mi podobná věc se Spotlightem stala asi rok zpět, tehdy ještě na macOS High Sierra. Bohužel jsem však o této možnosti nevěděl a celý MacBook jsem přeinstaloval.

Dnes nejčtenější

.