Zavřít reklamu

Dnešní den je vhodný pro malé historické okénko, neboť v neděli to bylo dvacet let od doby, kdy došlo ke dvěma poměrně velkým premiérám. Jedna ovlivnila fanoušky společnosti Apple, druhá pak velkou spoustu lidí po celém světě. Před dvaceti lety Apple představil svůj iBook a WiFi byl nový komerčně dostupný komunikační protokol.

Každý, kdo je trochu obeznámený s historií společnosti Apple, tento příběh zná. Když se Jobs před dvaceti lety vrátil, jako primární cíl si určil zjednodušení počítačové nabídky společnosti. Při jedné z porad nakreslil slavný graf, který obsahoval čtyři produktové segmenty dle rozdělení Desktop, Portable, Consumer a Pro. iBook byl zástupcem segmentu Portable/Consumer.

Jeho vývoj pravděpodobně nebyl tak rychlý, jak se původně očekávalo. Když už však konečně dorazil, byl to obrovský hit. Zájemci i novináři oceňovali design, schopnosti i kompaktní rozměry. Apple s novým barevným laptopem zabodoval. Skvělý design a slušné parametry však nebyly tím klíčovým, co stálo za úspěchem iBooku. Velký průlom zaznamenala implementace bezdrátového internetového modulu, který umožňoval připojení na internet bez fyzického omezení kabelem. Apple své WLAN karty pojmenoval AirPort a tehdy si za ně účtoval 100 dolarů navíc. Technologie, založená na standardu 800.11, je tu s námi dodnes (byť v daleko sofistikovanější podobě). Síťové prvky AirPort společnost Apple přestala prodávat loni.

apple ibook predstaveni steve jobs

WiFi se tak postupně stala komerčně dostupnou a především rozšířenou technologií, která ve velké míře nasměrovala budoucí vývoj bezdrátových technologií. Jakmile bylo možné připojit se bezdrátově na internet z laptopu, byla jen otázka času, než bude totéž možné i z dalších, menších zařízení. Jak je na tom WiFi dnes vidíme všichni – málo kdo by si život bez ní dokázal představit.

Dnes nejčtenější

.