Zavřít reklamu

Co si budeme nalhávat – trh je plný různých bezdrátových reproduktorů. Můžete sehnat naprosto obyčejné plastové reproduktory, které budou fungovat, každopádně pokročilejší posluchač se nejspíše nespokojí s kvalitou projevu. Poté můžete najít speciální reproduktory, které jsou určené na venkovní poslech a na zahradní párty. Ty mají většinou přebasovaný projev. Na druhou stranu jsou většinou opatřeny robustním pogumovaným materiálem a určitým stupněm voděodolnosti, aby byly i na venkovním prostředí chráněné před deštěm, či pádem na zem. Poté tady jsou prémiové reproduktory, které jsou často zpracovány z kovu a jejich projev je o mnoho čistější a vyváženější, než u konkurence.

Jeden tento prémiový reproduktor, respektive dva stejné, se nám podařilo získat na zkoušku do redakce. Konkrétně se jedná o reproduktory KEF Muo. Pokud se ptáte, z jakého důvodu máme dva a ne pouze jeden, tak se k odpovědi dopracujete v pozdější části článku. Reproduktor KEF Muo vás hned na první pohled zaujme materiály, ze kterých je vyroben, a také celkovou kvalitou provedení. Většinou platí, že jsou lehčí věci lepší – to však ale neplatí v tomto případě, jelikož když reproduktor KEF Muo chytnete do ruky, tak máte pocit, že v ní držíte něco opravdu skvělého. A později zjistíte, že to není jen pocit, ale realita. Zbytečně však nepředbíhejme.

Obsah balení vás mile překvapí

Jakmile vám reproduktor dorazí, tak si ihned na první pohled můžete všimnout precizně a luxusně zpracovaného balení. Krabička není nikterak přeplácaná zbytečnými prvky, najdete na ni totiž doopravdy jen to, co je potřeba. Vyobrazení reproduktoru ze všech stran, veškeré parametry, specifikace a vlastnosti, kterými KEF Muo disponuje. Po otevření krabice na vás ihned vykoukne reproduktor, který momentálně odložíme stranou. KEF v případě těchto reproduktorů počítal s tím, že je budete nosit po celém světě, jelikož se pod druhým dnem nachází sada hned čtyř různých adaptérů do zásuvky. Každý z nich tedy využijete různě po světě. Kromě adaptérů se v balení dále nachází nabíjecí microUSB kabel, a také návod společně s knížečkou o záruce.

Muo je nabitý technologiemi

Výkon obou reproduktorů je dohromady 15 W.

Přehrávání zvuku bezdrátově zajišťuje u reproduktoru KEF Muo Bluetooth verze 4.0 společně s podporou přehrávání prostřednictvím kodeku aptX. Uvnitř reproduktoru se ukrývají dohromady dva 50mm reproduktory. První z nich je určený pro hlubší a druhé poté pro nižší tóny. Výkon obou reproduktorů je dohromady 15 W a frekvenční rozsah je v rozmezí 60 Hz až 20 kHz. Většina bezdrátových reproduktorů disponuje jedním reproduktorem, dvěma disponují už dražší varianty. Když už se v těle bezdrátového reproduktoru nachází dva reproduktory, tak většinou obsahují naprosto obyčejné měniče, které nejsou schopné poskytnout posluchači zvuk do všech stran. V případě KEF Muo je tomu ale jinak. Uvnitř jeho těla najdete dva reproduktory, jejichž unikátní měnič KEF Uni-Q dokáže zvuk rozptýlit do všech stran.

Stereo a párty režim!

Pokud se navíc rozhodnete pro zakoupení hned dvou těchto reproduktorů, tak je můžete využít k přehrávání v režimu stereo. Popřípadě je můžete nastavit tak, aby hrály v režimu „párty“, tzn. že budou oba dva reproduktory hrát stejně. Ty pak stačí rozmístit dále od sebe a posluchači si tak budou moci užít kvalitní zvuk hned ze dvou zdrojů. Při využití obou reproduktorů je zvuk naprosto parádní a osobně jsem si velice oblíbil onen stereo efekt, který je opravdu velice zřetelný.

Baterie

Možná se ptáte, jak dlouho vydrží reproduktory hrát, když je nabijete na 100 %. Výrobce udává výdrž až celých 12 hodin, to ale za předpokladu nízkých hlasitostí. Pokud zvuk pořádně „ohulíte“, tak se můžete výdrž reproduktoru zkrátit až na polovinu. Jakmile se mi podařilo reproduktory úplně vybít, tak jsem musel čekat okolo tří hodin, než došlo ke kompletnímu nabití. Současný stav baterie zjistíte tak, že podržíte prst na spouštěcím tlačítku. Tlačítko je „obaleno“ kulatou diodou, která vás podle barvy – zelená, žlutá a červená – informuje o současném stavu baterie.

Zpracování je famózní

I přesto, že je tento reproduktor bezdrátový a dalo by se tak předpokládat, že jej můžete brát ven, tak bych vám to nedoporučoval. Samozřejmě vám v tom nic nebrání, avšak osobně mi přišlo jednoduše škoda brát kus perfektně zpracovaného kovu do venkovních podmínek. O mnoho více se mi reproduktory líbí položené na stole, kde s nimi můžete perfektně sladit vaši ostatní elektroniku. Vzhledem k tomu, že je tělo KEF Muo zpracováno z hliníku, tak se dá očekávat jeho větší váha a luxusně vypadající vzhled. Pokud by vám však reproduktor omylem vypadnul venku na tvrdý povrch, nemuselo by to dopadnout vůbec dobře. Na KEF Muo je tedy třeba dávat stejný pozor, jako například na váš telefon, či jinou elektroniku, kterou rozhodně nechcete nechat spadnout na kus betonu.

Na pravé straně reproduktoru se nachází dohromady čtyři tlačítka. Dvě z nich slouží k úpravě hlasitosti a přepínání skladeb. Třetí tlačítko je určeno k zapínání a vypínání reproduktoru společně s ostatními možnostmi (přepnutí do stereo režimu, apod.) a čtvrté tlačítko poté slouží k rychlému připojení pomocí NFC – toho si však užijí jen uživatelé Androidu, my s iPhonem máme bohužel kvůli bezpečnosti operačního systému iOS a deaktivovanému NFC pro třetí strany smůlu. Na zadní straně reproduktoru se poté nachází dva konektory. MicroUSB konektor slouží k dobíjení reproduktoru a 3,5mm jack k připojení telefonu, anebo kabelovému propojení dvou reproduktorů KEF Muo.

Pokud zapojíte k sestavě ještě druhý reproduktor a navzájem oba dva KEF Muo propojíte do režimu stereo, tak ihned uslyšíte naprostou slast pro uši.

Zvuk KEF Muo je v případě jediného reproduktoru skvělý. Rozhodně není nikterak přebasovaný, jak to bývá u bezdrátových reproduktorů zvykem. To však ale neznamená, že by reproduktor měl nevýrazné basy – tehdy, kdy se mají projevit, tak se také projeví a vy o tom budete vědět. Větší důraz je poté kladen na střední pásmo tónů. Celkový zvuk reproduktoru je tedy velmi vyvážený. Pokud zapojíte k sestavě ještě druhý reproduktor a navzájem oba dva KEF Muo propojíte do režimu stereo, tak ihned uslyšíte naprostou slast pro uši. Dříve zmiňované specifikace zvuku se v tomto případě ještě prohloubí. Je až k naprosté nevíře, co všechno takový malý reproduktor, respektive dva, dokáží produkovat za zvuk.

O design se postaral Ross Lovegrove

Stejně tak, jako v případě většího bratra s názvem KEF Muon, se i v případě menšího KEF Muo postaral o design Ross Lovegrove. Vnitřnosti jsou tedy produktem společnosti KEF a design, na který se zrovna díváte, vymyslel právě Ross Lovegrove. Ten se zasloužil také o výběr barev – konkrétně je jich v případě KEF Muo k dispozici hned šest: stříbrná, šedá, modrá, oranžová, zlatá a růžová.

kef muo recenze

Resumé

Pokud sháníte skvělé bezdrátové reproduktory k vašemu počítači a nebo do místnosti, kde chcete mít kvalitní zvuk, a zároveň chcete mít možnost si reproduktory přenést kdekoliv jinde, tak je KEF Muo naprosto perfektní volbou. Osobně bych vám však doporučil zakoupení dvou KEF Muo, abyste je mohli společně propojit do stereo módu. V tomto případě hrají reproduktory naprosto perfektně a těžko byste k nim hledali konkurenci. Nadchne vás také skvělý design, o který se postaral Ross Lovegrove. Hliníkové zpracování vás poté utvrdí v tom, že v ruce držíte kus skvělého produktu.

Dnes nejčtenější

.