Zavřít reklamu

Společnost Apple je známá mimo jiné svými poměrně vysokými cenami. Někteří v této souvislosti hovoří o takzvané „dani za Apple“, spočívající v tom, že uživatelé jsou ochotni si za produkty od Applu připlatit. Zároveň se ale Apple snaží ceny některých svých produktů snižovat – důkazem jsou třeba AirPods  nebo Apple Watch, které jsou leckde k sehnání za relativně snesitelnou cenu. Na druhou stranu se ale najde vcelku dost produktů, potvrzujících pověst Applu coby luxusní, nepříliš dostupné značky. Které z Apple produktů se mohly v minulosti pochlubit nejvyššími cenovkami? Ceny jsou převedeny na české koruny a to v aktuálním kurzu. V minulosti byste za ně na tuzemskou měnu zaplatili samozřejmě ještě mnohem více. Lepší představu si však zajisté uděláte při pohledu na ceny dneška.

Apple III (1981)

Počítač Apple III představoval aktualizaci tehdejší lukrativní produktové linie výpočetní techniky od Applu. Firma ho propagovala jako stroj, nabízející až dvojnásobnou rychlost a dvojnásobnou kapacitu paměti oproti svým předchůdcům. Dodával se včetně monitoru, výrobu a prodej této produktové linie Apple ukončil v roce 1984. Prodalo se pouhých 65 tisíc kusů. Cena počítače Apple III začínala v přepočtu na 98 tisíci korunách.

Macintosh XL (1984)

první high-endový Macintosh

Macintosh XL původně nesl název Lisa 2/10. Od původní Lisy si tento model vypůjčil řadu prvků, při jeho uvedení na trh ho ale Apple přejmenoval na Macintosh XL a prodával ho jako „první high-endový Macintosh“. Stávající majitelé Lisy mohli na Macintosh XL přejít bezplatně, ostatní za něj museli zaplatit téměř čtyři tisíce dolarů. Cena Macintoshe XL začínala v přepočtu na 90 tisících korun.

Macintosh SE/30  (1989)

Macintosh SE/30 představoval druhou generaci kompaktních Maců. Jednalo se v podstatě o menší, ale výkonnější verzi Macu IIx. Za takto vysokou cenu ale o Macintosh SE/30 nebyl příliš velký zájem, a Apple ho přestal prodávat v říjnu roku 1990. Cena Macintoshe SE/30 začínala na 147 tisících korun.

Macintosh IIcx (1989)

Macintosh IIcx z roku 1989 byl o něco rozměrnějším nástupcem Macu IIx. Model IIcx měl modulární design a Jean-Louis Gasée jeho výhody předvedl při představování nového počítače přímo na pódiu. Cena Macintoshe IIcx začínal na 122 tisících korun.

Macintosh II (1987)

Macintosh II z roku 1987 se také mohl pochlubit modulárním designem. Jednalo se rovněž o první Macintosh, který po přidání grafické karty zobrazoval uživatelské rozhraní v barvách. Jeho verze se 40MB pevným diskem ale vyšla uživatele pěkně draho. Cena Macintoshe II začínala na 124 tisících korun.

PowerBook G3 (1997)

Přenosný počítač, přezdívaný jako „Kanga“, předznamenal příchod dalších modelů řady G3, jako był například Wallstreet nebo Pismo. Na trhu se ale stihl ohřát na pouhých šest měsíců, než ho nahradily výkonnější modely. Jeho krátký život mohla zapříčinit i poměrně vysoká cena, která byla pro mnohé uživatele překážkou při nákupu. Cena PowerBooku G3 začínala totiž na 129 tisících korun.

Macintosh Quadra 700 (1991)

První počítač od Applu s věžovitým designem

Macintosh Quadra 700 byl prvním počítačem od Applu, jehož case měl vertikální, „věžovitý“ design. Do té doby produkoval Applep počítače v podobě horizontálně designované základny, na níž bylo možné postavit monitor. Cena Macintoshe Quadra 700 začínala na 136 tisících korun.

PowerBook 3400c (1997)

PowerBook 3400c byl v době svého uvedení propagován coby „nejrychlejší notebook na světě“. Jeho rychlost byla skutečně srovnatelná s některými z tehdejších desktopových počítačů od Applu, což byla v té době rarita. S trochou nadsázky se dá tento stroj označit za jakéhosi pradědečka dnešních MacBooků Pro, které se též chlubí mnohdy až dechberoucí rychlostí, kterou strkají do kapsy i méně výkonné iMacy. Za tento stroj si však také nechal Apple pořádně zaplatit. Cena PowerBooku 3400c začínala na 100 tisících korun.

Macintosh Portable (1989)

V září roku 1989 představila společnost Apple svůj první „přenosný“ počítač. Jeho skutečně bezproblémové přenosnosti ale kupříkladu bránil fakt, že Macintosh Portable vážil více než sedm kilogramů a jako snadno přenosný se tedy rozhodně označit nedal. Přesto se však v té době jednalo do jisté míry o revoluci, která předznamenala příchod dalších přenosných počítačů a možná i odstartovala éru laptopů jako takovou. Cena Macintoshe Portable začínala na 165 tisících korun.

20th Anniversary Macintosh (1997)

20th Anniversary Macintosh – některými nazýván zkrátka „TAM“ – představoval skutečně unikátní kousek výpočetní techniky. Apple ho vydal v březnu roku 1997, a počítač se ve své době vymykal všem tehdejším produktovým liniím jablečné společnosti, někteří ho dnes označují za jakousi prehistorickou verzi all-in-one iMacu. Jeho design však do jisté míry vybočoval z klasické jablečné řady, což se dalo označit za poměrně odvážný krok. Ten se ale vyplatil, jelikož se tento stroj těšil velmi slušné oblibě. Cena TAM začínala na 170 tisících korun.

Macintosh IIci (1989)

Počítač Macintosh IIci přišel po modelu IIcx, nabízel vyšší výkon a vyšší kapacitu RAM. Design byl o něco tenčí než u Macintoshe IIcx,  a model se 40MB pevným diskem byl dostupný jen zámožným zákazníkům. Cena Macintoshe IIci začínala na 151 tisících korun.

Macintosh IIx (1988)

Model Macintosh IIx byl vydán v roce 1988 coby nástupce původního Macintoshe II. Byl vybaven barevným displejem a Apple ho chtěl distribuovat zejména v prostředí podniků a vyššího školství. Cena Macintoshe IIx začínala na 170 tisíc korun.

Apple Lisa (1983)

Viděli jste životopisný snímek Steve Jobs z roku 2015? Právě v něm se mimo jiné objevila Lisa, o níž filmový Steve Jobs v podání Michaela Fassbendera neustále tvrdil, že není pojmenovaná po jeho dceři. Lisa z roku 1985 byla se svým grafickým uživatelským rozhraním a ovládáním za pomoci myši skutečně  revolučním výrobkem, který byl ale také patřičně nákladný. I přesto se ale stal jedním z nejznámějších Macintoshů v historii Applu, jelikož jeho jméno zná takřka každý. Cena počítače Apple Lisa začínala na 226 tisících korun.

Macintosh IIfx (1990)

Ultrarychlý počítač pro pracovní trh

V roce 1990, kdy byl vydán Macintosh IIfx, vyráběl Apple počítače již po dobu čtrnácti let a za sebou měl již  patnáct různých modelů. Macintosh IIfx byl propagován jako ultrarychlý počítač s výrazným dopadem na pracovní trh, s příliš velkým úspěchem se ale nesetkal. Cena počítače Macinosth IIfx začínala v přepočtu zhruba na 226 tisících korun.

Dnes nejčtenější

.