Zavřít reklamu

Celosvětovým lídrem OLED displejů je bezesporu jihokorejský Samsung, jehož služby využívá obrovské množství společností v čele s Applem. Ten od něj odebírá OLED displeje už od roku 2017, kdy jimi poprvé osadil iPhone X. O rok později pak následovaly iPhony XS a XS Max, přičemž ani letos se neočekává v tomto ohledu žádná změna. Exkluzivita Samsungu by ale mohla do budoucna skončit, jelikož se o dodávky displejů pro iPhony zajímá čím dál více dalších společností. A právě ty mají nyní díky problémům Jihokorejců šanci větší než kdy předtím. 

Obchodní válka nezuří jen mezi USA a Čínou, ale i mezi Japonskem a Jižní Koreou. Pokud si však myslíte, že tato se ničeho příliš dotknout nemůže, jste na omylu. Mnoho jihokorejských firem je totiž na dodávkách potřebných materiálů z Japonska takřka životně závislých a Samsung není v tomto ohledu jiný. Podle asijských médií nyní hrozí, že právě výroba OLED displejů bude kvůli nedostatku materiálu dodávaného Japonskem v ohrožení, stejně jako paměťové čipy, o kterých jsme vás informovali v ranním článku. Právě těchto problémů si je vědoma i čínská společnost BOE, která začala s Applem podle všeho jednat o možnosti spolupráci právě v oblasti displejů. Pokud najdou obě firmy společnou řeč, nebude zřejmě stát zařazení BOE po bok Samsungu nic v cestě.

Konečně vhodný adept?

Dalšímu dodavateli OLED displejů by se Apple rozhodně nebránil. Ostatně, úniky informací z minulých měsíců mnohokrát naznačovaly, že vyjednává se spoustou různých společností, které by se mohly stát potenciálními dodavateli. Nakonec je však vždy po jednáních ticho po pěšině a je tedy pravděpodobné, že se úspěch nedostavil. Jediným zajímavějším adeptem na výrobu displejů je LG, které však má údajně neustále problémy a před nedávnem musela kvůli nim dokonce zastavit jednu ze svých výrobních linek. Těžko tak říci, zda se této společnosti podaří vymanit z problémů a kromě displejů pro Apple Watch Applu dodá i displeje pro iPhony. 

Letošek už nestihne

V tuto chvíli nezbývá než čekat, jak se celá situace vyvine. Už nyní je však velmi pravděpodobné, že pokud se Apple s BOE skutečně domluví, displeje pro iPhony bude společnost schopna vyrábět až za dlouhé měsíce. V úvahu tak připadají spíše iPhony 12, nežli iPhony 11, o které se postará ještě kompletně Samsung. 

Dnes nejčtenější

.