Zavřít reklamu

Potýkali jste se v uplynulých dnech s problémy při zjišťování vaší polohy na novějších iPhonech? Pak jste možná pocítili výpadek evropského navigačního systému Galileo. Ten začal přesně před týdnem a jeho opravy trvaly až do dnešního dne. Nyní je však podle vyjádření ministerstva dopravy opět funkční. 

Souvisejíci

Nad problémy Galilea visely v prvních dnech výpadku otazníky. Postupem času se však začalo čím dál hlasitěji hovořit o možné chybě v kontrolním středisku na Zemi, která mohla systém satelitů na oběžné dráze Země vyřadit z provozu. A právě tato teorie se nyní podle dostupných informací potvrdila. Příčinou měla být aktualizace softwaru, která způsobila potíže s přesnou synchronizací času a ten následně vyřadil systém z provozu. Pro správné fungování Galilea je totiž naprosto klíčový a každá odchylka se rovná obrovskému problému. Detailnější informace bychom se pak měli dozvědět během zítřka. Alespoň to slíbila agentura GSA, která Galilea provozuje. 

Do plného provozu vejde až za rok

Práce na Galileovi probíhají již několik let, přičemž “velké finále” se plánuje na příští rok. Právě v roce 2020 má totiž celý systém čítající na tři desítky satelitů přejít z testovacího do plného provozu, který by měl zajistit ještě komplexnější informace. To vše ale bude samozřejmě možné až po jeho dobudování a donastavení. Poměrně zajímavé je například to, že evropský navigační systém by měl ve své přesnosti strčit do kapsy i americké GPS, tedy zřejmě nejznámější navigační systém světa. 

Využitelnost Galilea je i přestože je v “beta verzi” již nyní skutečně velká. Využívaný je například ve velkém množství smartphonů, mezi kterými nechybí ani iPhony. Ty jsou z něj schopny čerpat data již do modelu iPhone 6, tedy od roku 2014. Vzhledem k tomu, že se však spoléhají i na GPS a GLONASS, výpadky Galilea neměly mít žádné velké následky. Jeho opravení je však přesto rozhodně skvělou zprávou. Snad se tedy podobných problémů v budoucnu již nedočkáme. Ostatně, tento byl v podobném měřítku první v jeho historii. 

Dnes nejčtenější

.