Zavřít reklamu

Je to již pár měsíců, co legendární katedrálu Notre Dame v Paříži zachvátil požár a zničil značnou část této historické památky. Od té doby se jak samotná Francie, tak různé firmy snaží pomoci s rekonstrukcí. Ruku k dílu přiložila dokonce také herní společnost Ubisoft, která díky svému titulu Assassin’s Creed: Unity dostala možnost podílet se na opravě katedrály, a přispět tak k obnově. Hry od této francouzské vývojářské firmy jsou známy především kvůli své historické přesnosti, jež v tomto případě poslouží jako adekvátní předloha. Na pomoc však přispěchal také Apple a to jak finančně, tak i lidskými zdroji – tedy téměř.

Respektive ne přímo samotná společnost, ale firma architektů, podílející se na designu obchodů Applu. Eight Inc., jak se designérské studio nazývá, má v plánu využít k rekonstrukci sklo, a docílit tak neotřelého a netradičního vzhledu katedrály. Na první pohled se sice může zdát, že finální výsledek neodpovídá původnímu motivu, avšak to je vlastně cíl. Podle generálního ředitele společnosti by měla být prvotní architektura respektována a uctívána, přičemž by ji zmíněné návrhy o to více vystihly, avšak zároveň si zaslouží nové pojetí. V tomto případě se tím myslí materiál, z něhož bude věž a přilehlá střecha vyhotovena. To by ale mohl být ve výsledku problém.

Souvisejíci

Podle francouzské vlády musí být Notre Dame zrekonstruována přesně tak, aby odpovídala originálu a smí se lišit jen drobnostmi a samotným materiálem. Soutěž o zbrusu nový design zachovávající historickou přesnost konec konců navrhl sám prezident Emanuel Macron. Ten je nakloněn inovacím a modernímu přístupu, ale všeho s mírou. Na obnovu katedrály byla vydána více než jedna miliarda euro, především z kapes francouzských miliardářů. Dar na rekonstrukci hodlá udělit také Apple, avšak společnost stále nespecifikovala přesnou částku. Uvidíme, jak se situace nakonec vyvine. Jisté je, že se staronové katedrály dočkáme až za několik let a jak bude vypadat je zatím ve hvězdách. Soutěž o finální design totiž stálé probíhá a kvalitních návrhů je přehršel. Líbí se vám netradiční skleněný koncept od firmy Eight Inc.?

Dnes nejčtenější

.