Zavřít reklamu

Nová měna od Facebooku, která dostala název Libra, se prozatím ani nedočkala oficiálního spuštění, avšak už nyní se na ni objevují různé stížnosti, a to hned z několika front. Libra navíc nebude moci být spuštěna před tím, než se vyřeší všechny obavy regulačních úřadů. Své si o Libře a všeobecně o kryptoměnách myslí i nynější prezident Spojených států, Donald Trump. Ten Libru označil jako další nástroj k podpoře nelegálních činností a hlavně také k prodeji drog. Facebook v čele s Markem Zuckerbergem si však i nadále stojí za svým. Úřady se snaží přesvědčit, že Libra nijak nenaruší stabilitu současných měn a stane se bezpečnou a regulovatelnou měnou.

Libra je jednak kryptoměna, a jednak také asociace několika firem, které za krypotměnou stojí. David Marcus, který se stará o veškeré věci, které se týkají Libry, se bude v budoucích dnech snažit přesvědčit úřady o tom, že bude tato nová měna plně dodržovat zákony proti praní špinavých peněz, a také o bankovním tajemství. Několik členů amerického Kongresu už se navíc nechalo slyšet, že by Libru chtěli utnout ještě před tím, než vůbec spatří světlo světa. Nedůvěře zcela jistě napomáhají také nejrůznější přešlapy Facebooku, které se týkají špatného nakládání s osobními údaji uživatelů.

Souvisejíci

Libra by měla být bezpečnou kryptoměnou, která nebude uchovávat žádné uživatelské údaje. Veškeré informace o transakcích a prakticky celý váš účet bude uložen na peněžence Calibra, kterou Facebook vyvíjí právě kvůli jeho nové měně. Calibra nebude sdílená s žádnou sociální sítí a nebude ji nijak možno využívat pro cílení reklamy. Tuto pohádku už jsme však slyšeli hned několikrát a nebylo by divu, kdyby si Facebook hned po spuštění Libry v účetnictví odložil několik miliard dolarů na případné pokuty, jako to udělal u kauzy s Cambridge Analytica. Zkrátka a jednoduše, když jsou peníze, tak jde všechno.

Libra nevoní ani Donaldu Trumpovi

Jak už jsem zmínil v úvodu tohoto článku, tak kritika se na Libru valí i od prezidenta Spojených států. Ten Libru označuje jako další virtuální měnu podobnou Bitcoinu, která bude jen napomáhat v nelegální činnosti a v prodeji drog a zbraní. Podle slov Trumpa nejsou kryptoměny peníze a jejich stabilita je založena „na okolním vzduchu“. Trump si navíc bere potencionální spuštění Libry hodně k srdci, dokonce ho přirovnal jako cílený útok na USA. Dále poznamenal, že v USA je jen jedna jediná měna, která je stabilní, silnější než kdy předtím, a spolehlivá – americký dolar.

I přesto, že má prezident Spojených států určitou moc, tak ve vývoji Libry asi nikterak nemůže zabránit. Finální rozhodnutí poté zůstane na příslušných úřadech, které taktéž nejsou nikterak nadšené. Na druhou stranu musíme brát v potaz, že v asociaci Libra stojí jedni z největších „hráčů“, kteří pracují s penězi – PayPal, Visa i MasterCard. Bude velice zajímavé pozorovat, zdali vůbec dojde ke spuštění Libry, a pokud ano, tak za jakých podmínek. David Marcus pro spuštění Libry určitě udělá naprosté maximum a navíc dodává, že by Spojené státy neměly svět brzdit zakazováním nových technologií. Co si o této nové měně myslíte vy? Dejte nám to vědět do komentářů.

Dnes nejčtenější

.