Zavřít reklamu

Pokud si myslíte, že skandál Cambridge Analytica již dávno odezněl, jste na omylu. Zmedializovaný případ sice utichl, ale patřičné orgány se nepříjemností zabývaly až do konce minulého týdne a došly k jednotnému rozhodnutí. Federální obchodní komise Spojených států jasně ustanovila závratnou pokutu, která činí neuvěřitelných 5 miliard dolarů. Facebook čelí v Americe čím dál větším problémům týkajícím se přístupu společnosti k soukromí a datům uživatelů. Podle The Wall Street Journal však celý incident zdaleka není u konce.

Případ Cambridge Analytica otřásl celým světem minulý rok, kdy se ukázalo, že britská výzkumná společnost sbírala data desítek milionů uživatelů a ty následně zneužívala při zasahování do volebních procesů v roce 2016. Jako hlavní zdroj narušení soukromí sloužila aplikace This is Your Digital Life, v níž měli uživatelé vyplnit dotazník údajně sloužící k akademickému průzkumu. Vyplněním však spousta lidí dala souhlas k přístupu ke všem osobním datům jak jich samotných, tak jejich přátel. Možná si říkáte, proč za celý skandál tedy pyká Facebook, který podle všeho o ničem nevěděl. Důvod je prostý – pravidla zahrnující nakládání s daty to zkrátka umožňovala, což sice donutilo technologického giganta je přepracovat, ale bylo již pozdě.

Ať už se Facebook prezentuje jakkoliv, není to poprvé a pravděpodobně ani naposledy, co k podobnému úniku dat a jejich zneužití došlo. Obchod s osobními údaji se totiž pohybuje v šedé zóně, tudíž není vyloženě nelegální, ale zneužívá nejrůznějších nedostatků v legislativě a samotných pravidlech společnosti, pod jejíž záštitou probíhá. Na pokutu udělenou regulátory se ostatně generální ředitel, Mark Zuckerberg, připravoval již dlouho a peníze bude čerpat z rezerv, které si společnost vytvořila. Stále se nicméně jedná o největší udělenou pokutu v dějinách technologických firem a sám Apple se vyjádřil, že regulace týkající se soukromí uživatelů by měly být daleko přísnější. Po Cambridge Analytice však není ani vidu, ani slechu a spekulace tvrdí, že šlo jen o bílého koně. Co na kauzu říkáte?

cambridge-analytica

Dnes nejčtenější

.