Zavřít reklamu

Analytické společnosti, Gartner a IDC, minulý týden zveřejnily své odhady týkající se počítačového odvětví v druhém kvartálu letošního roku. Podobné analýzy sice probíhají internetem každých několik měsíců a jsou mířené spíše na akcionáře, ale v tomto případě došlo k poměrně nenadálé situaci. Bývá běžné, že se odhady zmíněných společností úplně neshodují, nicméně jen málokdy si vyloženě odporují.

Prodeje zřejmě nerozpumpovaly ani nové MacBooky Air: 

Výsledky IDC tvrdí, že bylo dohromady dodáno 64,9 milionů kusů počítačového hardwaru, což představuje 4,7 procentní nárůst oproti stejnému období vloni. Podle slov společnosti se jedná o výrazně vyšší číslo, než se obecně očekávalo. Příčiny jsou zejména snadnější dostupnost v obchodech a rychlejší dodávání Intel procesorů. Přesto číslo nemusí přesně odpovídat realitě, stále se jedná o počty dodaných, nikoliv prodaných kusů. Počítače Mac z udaného čísla tvořily zhruba 4 miliony kusů, což znamená meziroční 9,6% nárůst, díky čemuž Apple udržel v žebříčku pěti firem s největším podílem na trhu.

Až do této fáze by se jednalo o standardní proces, nicméně po vydání dat získaných společností Gartner teprve nastal pravý rozruch. Podle ní celkově počítačové odvětví dodalo 63 milionů kusů, tedy o 1,5 % více než ve stejném období před rokem. Co se pak týče Applu, jeho Macy měly tvořit zhruba 3,7 milionů kusů. To by podle dat Gartneru znamenalo pokles o 0,02 % oproti předchozímu roku. Naštěstí se na pozici jablečné společnosti v tomto případě nic nemění, stále by se udržela ve zmíněném žebříčku s 6% podílem na trhu. Jisté je, že vše jsou to více méně spekulace, které není tak snadné potvrdit. Apple již oficiální stanovisko k prodejům Macu nevydává a zatímco podle Gartneru se jedná o nejhorší výsledek od roku 2014, analytici z IDC malují Applu o poznání optimističtější budoucnost. Nechme se tedy překvapit, s jakými daty přijdou analytici v následujících týdnech.

Apple Store green logo FB

 

Dnes nejčtenější

.