Zavřít reklamu

Krádeže tajných informací o produktech jsou v dnešním světě čím dál častější. Přesvědčila se o tom nedávno i elektromobilka Tesla vizionáře Elona Muska. Jeden z jejích zaměstnanců totiž odcizil těsně před svých odchodem z firmy obrovské množství dat k Autopilotu, tedy samořídícímu módu ve vozech Tesla. Ta se nyní bojí, že budou data využita konkurencí, jelikož jsou samořiditelné technologie v posledních měsících na velkém vzestupu. Dnes již bývalý zaměstnanec, který se o odcizení dat postaral, navíc k jedné z konkurenčních společností – konkrétně XMotors.ai – přechází. Pro Teslu je tak nyní prioritou mu v šíření jakýchkoliv informací zamezit a právě v tom může být nápomocný i Apple. Veškerá odcizená data totiž zaměstnanec nahrál na svůj iCloud v domnění, že na něj se Tesla nedostane. S tím se však přepočítal. 

Elektromobily Tesla jsou po designové stránce více než povedené?:

Právní oddělení Tesly, které se celým problémem v posledních dnech intenzivně zabývá, nyní k soudnímu řízení s bývalým zaměstnancem přizvalo i Apple, od kterého požaduje přístup k iCloudu žalovaného. Ten velmi pravděpodobně Apple poskytne, jelikož právní normy, které jsou k tomuto úkonu nutné, jsou dle dostupných informací splněny. Tím tak de facto bývalého inženýra Tesly odsoudí, jelikož právě data z iCloudu budou hlavním důkazem proti němu.  Inženýr je však samozřejmě skálopevně přesvědčen o své nevině. Data totiž dle svého tvrzení nevyužil a jen se je snažil dostat ze svých osobních zařízení před odchodem. Spolu se svým obhájcem měl dokonce Tesle nabídnout své přístroje na přezkum, čímž měl svou nevinu dokázat. 

Na to, jak celý spor dopadne, si budeme muset ještě pár týdnů či měsíců počkat. Faktem však je, že prvním ani posledním bohužel nebude. Není tomu totiž tak dávno, co musel podobný problém řešit i Apple, kterému měl též jeden z jeho zaměstnanců přecházející ke konkurenci odcizit spousty dat o jeho projektu Titan, který zastřešuje samořiditelné technologie. V minulém roce pak bylo v souvislosti s krádeží tajných informací slyšet i ve spojitosti s Apple Watch, respektive s technologiemi v nich použitých, které měly od některých dnes již bývalých zaměstnanců Applu odkupovat konkurenční společnosti. Tento nešvar je tak možná daleko rozšířenější, než byste čekali. 

Tesla-Roadster-2017 FB

Dnes nejčtenější

.