Zavřít reklamu

Přestože jsme se představení vylepšených MacBooků Air a Pro dočkali teprve v úterý, druhý jmenovaný se již dočkal prvního rozebrání. O to se jako již tradičně postarali odborníci z iFixit, díky kterým si můžeme o útrobách tohoto krasavce udělat velmi dobrý obrázek. Pokud si však myslíte, že si dovolil vnitřek MacBooku Apple upravit výrazně, jste na omylu. Vesměs se totiž jedná o detaily, které jsou však všechny poměrně zajímavé. Některé totiž potěší, jiné naopak zamrzí.

První poměrně zajímavou novinkou v útrobách MacBooku je 58,2 Wh baterie, která je o 3,7 Wh větší než u předešlého modelu. Díky tomu by tak měl mít tento stroj stejnou výdrž jako základní verze z roku 2017, přestože bude navíc disponovat Touch Barem, T2 čip a Touch ID. Další zajímavostí je zmenšení chladiče Macu a reproduktoru, které však není nikterak markantní a neměli bychom jej tak prakticky pocítit. 

Veselou zprávou rozhodně není připájení SSD disku na základní desku, kvůli čemuž je tak jeho výměna v domácích podmínkách prakticky nemožná. U minulé generace MacBooku přitom nechával Apple disk volný a tudíž i snadněji vyměnitelný. Potěší tak alespoň to, že reproduktory či Thunderbolt modem připájen není. iFixit též potvrdilo použití nejnovějšího typu motýlkové klávesnice s odolnějšími materiály, díky kterým by měla klávesnice vydržet bez poruch déle než předešlé generace. Zda tomu tak však skutečně bude ukáže až čas. 

Podtrženo, sečteno – novinka je podle odborníků z iFixit opravitelná jen velmi těžko a proto si vysloužila chabé skóre opravitelnosti 2/10, přičemž 10 je známka nejvyšší. Jediným plusem je totiž podle iFixit relativně jednoduše vyměnitelný trackpad, za největší mínusy jsou naopak považováno pájení mnoha komponentů k základní desce a tedy velmi těžké opravy, či spousty lepidla, kterým Apple bohužel v posledních letech u svých produktů skutečně nešetří. Do oprav novinky byste se tedy doma rozhodně pouštět neměli. 

Dnes nejčtenější

.