Zavřít reklamu

Instagram představil nové funkce, se kterými chce v rámci své sociální sítě bojovat proti kyberšikaně. Ta se nejčastěji objevuje v komentářích. Od nové aktualizace se bude umělá inteligence starat o rozpoznání komentářů, které mohou obsahovat prvky kyberšikany. Zároveň Instagram testuje další funkci, pomocí které budou uživatelé schopni pomocí omezení určit, komu se zobrazí komentáře. O obou těchto funkcích informoval samotný výkonný ředitel Instagramu, Adam Mosseri, a to prostřednictvím blogového příspěvku.

„Abychom zabránili šikaně na Instagramu, tak toho můžeme udělat více. Zároveň můžeme udělat více pro to, aby se lidé, kteří ostatní šikanují, nad sebou zamysleli. V obou těchto oblastech dnes představujeme novou funkci. Obě funkce jsou založeny na pochopení toho, jak se lidé navzájem šikanují, a jak reagují na šikanu na Instagramu. Jsou to ale pouze dva malé kroky na dlouhé cestě,“ sdělil Mosseri v blogovém příspěvku.

První funkce slouží k tomu, aby upozornila uživatele, který přidal potencionálně ofenzivní komentář. Pokud umělá inteligence zjistí, že se může v komentáři objevovat forma šikany, tak se ještě před samotným odesláním komentáře zobrazí oznámení. V tomto oznámení se Instagram dotyčného ptá, zdali si je doopravdy jistý, že chce tento komentář přidat. Tímto se nad sebou může uživatel zamyslet a svůj komentář stáhnout. Podle Mosseriho tato funkce doopravdy funguje a v mnohých případech se lidé uvědomí a buď komentář úplně smažou, anebo jej přepíšou do neurážlivé formy.

Další funkcí je nová možnost pro uživatele, aby ostatním uživatelům omezili přístup ke komentářům. Pokud někomu omezíte přístup ke komentování vašich příspěvků, tak se publikovaný komentář zobrazí pouze uživateli, který jej napsal, a nikomu jinému. V praxi to tak u autora komentáře vypadá tak, že jej doopravdy přidal, ale ve skutečnosti jej vidí pouze on. Pokud nějakému uživateli omezíte přístup, tak navíc nebude schopný vidět, kdy jste si zobrazili jeho zprávu, anebo kdy jste byli naposledy online:

„Od mladších uživatelů Instagramu, kteří jsou terčem šikany, jsme zjistili, že si šikanující osoby jednoduše zablokovat nemohou. Podle nich by to totiž ještě zhoršilo situaci, především tedy pokud se s těmito šikanujícími osobami musí střetávat i osobně – například ve škole,“ dodal Mosseri.

Instagram logo

Dnes nejčtenější

.