Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že jsou historické předměty z dílny Applu skutečně drahé. Je jich totiž poměrně málo a mezi sběrateli jsou prakticky všechny velmi vyhledávané. Za staré počítače tak není problém zaplatit i 900 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 20,4 milionů korun. Nemalé peníze ale zaplatíte i za pouhé manuály k těmto strojům. 

Kolem tohoto manuálu se celá aukce točí: 

Největší zájem je mezi sběrateli o počítače Apple I, kterých v roce 1976 vzniklo asi jen 200. Valná většina z nich je už sice ve sbírkách sběratelů po celém světě, přesto však touha o jejich získání dalšími sběrateli neutichá. Možná i proto jsou ochotni zaplatit obří sumy byť jen za součástí balení těchto strojů, což je i případ právě probíhající aukce. V internetové dražbě pořádané bostonským RR Austions se totiž nyní objevil provozní manuál k počítači Apple I, který se takřka 100% prodá za více než 10 tisíc dolarů. Už nyní – tedy více než den před koncem aukce – totiž jeho cena atakuje 10 tisíc dolarů a stále stoupá. Dá se tedy říci, že vzhledem k ceně 999 dolarů za iPhone XS v základní variantě v USA byste si mohli za manuál koupit těchto telefonů rovnou 10. 

Manuál obsahuje přesně to, co byste od něj čekali – tedy návod k prvotnímu nastavení a používání počítače spolu se schématem systému. Nechybí zde ani originální logo Applu s Isaacem Newtonem sedícím pod stromem, které Apple ze začátku své činnosti používal. Manuál je navíc velmi zachovalý, což jeho cenu ještě zvyšuje. Mimochodem, podobných brožur je na světě podle odhadů zhruba 65. 

Podobné raritní kousky se v poslední době objevují v aukcích poměrně často a to právě díky jejich neustále rostoucí ceně. Jejich majitelé v nich totiž vidí snadno vydělané peníze a tak je velmi rádi posílají do světa za mnohdy skutečně astronomické částky. Nechme se tedy překvapit, kolik přesně se podaří utržit tentokrát. 

Vzacny manual k pocitaci Apple I

Dnes nejčtenější

.