Zavřít reklamu

Nedávno opustil Apple designér Jony Ive, aby pracoval na své vlastní společnosti. I když z firmy odešel, stále bude s Applem externě spolupracovat. Je tedy velmi pravděpodobné, že v budoucnu nějaký významný produkt z designérského pera ještě uvidíme. Na jeho místo nepřímo nastoupil Jeff Williams, který dosud působil jakožto provozní ředitel Applu. Ten se díky mediálně propíranému odchodu Ivea dostává do středu zájmu podobně jako jiní vysoko postavení manažeři jablečné společnosti. Zájem je dokonce tak velký, že média vytahují jeho zdánlivě nedůležité činy z minulosti. To však v žádném případě neznamená, že by nebyly zajímavé.

V roce 2017 měl Williams proslov v továrně společnosti Corning, která Applu dodává krycích skel pro iPhony. Coby dlouhodobý zaměstnanec Applu i on s touto společností ledacos zažil. O jednom příběhu se podělil s posluchači i během proslovu v Corningu. Jedná se o historku datující se do roku 2007, kdy se řešilo, jakým materiálem bude pokryt displej iPhonu.

Podle Jeffových slov měl původně displej prvního iPhonu krýt plast, ovšem Stevu Jobsovi se nelíbila náchylnost tohoto materiálu k poškrábání. Sdělil tedy Jeffu Williamsovi, že jakmile půjde iPhone v červnu do prodeje, musí mít na své přední straně sklo. Na to mu bylo oponováno, že sklo se při pádu ihned rozbije a technologie umožňující implementování skla jakožto ochrany displeje bude možná za 3 až 4 roky, tedy někdy kolem roku 2010. Steve Jobs ale trval na svém a chtěl na iPhonu sklo. Toho sice nakonec docílil, avšak ještě při přezentaci iPhonu 2G v lednu roku 2007 musel překousnout, že prezentovaný kus měl jako krytí displeje plast. Jednalo se totiž stále o nehotový produkt.

A jak se tedy sklo na iPhone dostalo? Jeff vzpomíná na to, jak mu generální ředitel Corningu tehdy volal, aby mu oznámil, že v telefonním hovoru mu Steve Jobs velmi zkritizoval jejich plastový pokryv displeje. Nicméně Williamsovi bylo také řečeno, že Corning možná potřebnou technologii má, avšak zatím neotestovanou a tedy svým způsobem riskantní. Inženýři obou společností poté vynaložili velké úsilí, aby zákazníci měli v červnu roku 2007 iPhone se skleněnou přední stranou. A povedlo se. Jeff Williams tento příběh pověděl, aby vysvětlil, proč Corning byl první společností, která získala investici Applu z jeho fondu, jenž měl za úkol podporovat inovace mezi americkými výrobci.

V závěru svého proslovu Jeff Williams společnosti poděkoval. „To vše se stalo právě tady a Apple vám dluží velké poděkování. Nejen kvůli Gorilla Glass. Každý koupený iPad a iPhone má nyní na dotykové ploše sklo vyrobené ve Spojených státech.“ Na záznam celého výstupu se můžete podívat na videu pod tímto odstavcem.

first iPhone 2G keyboard FB

Dnes nejčtenější

.