Zavřít reklamu

Slyšeli jste někdy o Google ATAP? Pokud ne, tak rozhodně nejste jediní. Zkratka ATAP představuje Advanced Technology And Projects, za kterou stojí malá skupina lidí z Googlu. Zajímají se o všemožné pokročilé technologie, mezi které patří například ovládání elektronických zařízení gesty a speciálními látkami. Možná jste v minulosti zaregistrovali modulární smartphone od Googlu, ke kterému jste si mohli dle vlastních preferencí připojit takové moduly, které vám vyhovují. I tento smartphone pocházel z Google ATAP a konkrétně se jednalo o projekt s názvem Project Ara.

Prohlédněte si fotografie z některých projektů Google ATAP:

Project Soli

Momentálně jsou z portfolia Google ATAP aktivní tří projekty – Project Soli a Project Jacquard a Spotlight Stories. Momentálně je nejvíce slyšet o projektu Soli. Pomocí něj mohou uživatelé používat své hodinky, popřípadě smartphony, pomocí jednoduchých gest. O všechno se v tomto případě stará radarová technologie, respektive malý čip, který dokáže rozpoznat, jaké gesto jste zrovna udělali. S Google ATAP spolupracuje například LG se svými hodinkami, anebo JBL s reproduktory. Hodinky tak pomocí Soli můžete ovládat gesty dvou prstů, reproduktor od JBL se zabudovaným Soli poté spustíte lusknutím prstů. Soli je technologie, která se jistě ještě dlouhou dobu v zařízeních neobjeví. Je však velice zajímavé sledovat, co všechno lze s nynějšími technologiemi vytvořit.

Project Jacquard

Druhý aktuální projekt s názvem Jacquard je si s projektem Soli hodně podobný. Opět s jeho pomocí budeme schopni procházet elektronickými zařízeními. Nebudeme k tomu však využívat gest, ale speciální látky. Pomocí této speciální látky, ze které si necháte udělat například svetr, budete moct procházet vaším zařízením, a to opět bez toho, aniž byste ho dotkli. Přejíždět a klepat budete přímo na váš svetr, pomocí něhož se budou na smartphonu odehrávat adekvátní akce. Project Jacquard je stejně jako Project Soli spíše vzdálená budoucnost. Opět je však zajímavé sledovat, co všechno lze již v dnešních dnech sestrojit.

Spotlight Stories

Tým, který se zabývá Spotlight Stories, zkoumá možnosti vytvoření 360 stupňového obrazu pro filmy, či jiné videa. Zkrátka a jednoduše, když se v dnešní době odeberete do kina, tak sedíte před plátnem, na které je promítán obraz. V budoucnu byste se na film mohli dívat se speciálními brýlemi (podobné nynějším Google Cardboard). Pomocí nich byste mohli být o mnoho více vtaženi do děje. Mohli byste se sami rozhodnout, kam se chcete dívat a nebyli byste omezeni pouze obrazem kamery.

Mezi další projekty od Google ATAP patří například Project Tango, pomocí něhož dokáže smartphone detekovat svou lokaci v závislosti na ostatních objektech v místnosti – bez využití GPS či Wi-Fi. Project Abacus se poté zabýval náhradou stávajících hesel za biometrická ověření, Project Vault sloužil k sestrojení privátních počítačů na Micro SD karty. Poslední projekt s názvem Ara se zabýval sestrojením modulárního telefonu, o kterém jsme si řekli již v úvodu. Google ATAP je doopravdy impozantní sdružení lidí, kteří dokáží vytvořit to, co se v minulých letech zdálo jako prakticky nemožné. Dá se říct, že se jedná o jakousi „demoverzi budoucnosti“, tedy o technologie, na které se můžeme těšit v příštích letech.

google atap logo

Dnes nejčtenější

.