Zavřít reklamu

Zakladatelé Microsoftu Bill Gates a Applu Steve Jobs byli mnoha lidmi považováni za naprosto nesmiřitelné rivaly, kteří na sobě nenechali prakticky nikdy niť suchou a jen stěží by na sobě navzájem hledali pozitiva. Faktem však je, že se oba navzájem ocenit uměli a s blížící se Jobsovou smrtí začali být mnohými vnímáni i jako přátelé. Ani dnes není výjimkou slyšet Gatese o Jobsovi mluvit v dobrém, což ostatně potvrdil i včerejší rozhovor pro CNN, ve kterém vyzdvihl zakladatel Microsoftu některé nenapodobitelné vlastnosti otce Applu. 

Hlavním tématem rozhovoru, kterého se Gates účastnil, bylo vedení velkých společností a triky okolo nich. A jelikož měl právě s tím Jobs bohaté zkušenosti, zakladatel Microsoftu na něj v jedné části rozhovoru zavzpomínal. Konkrétně se jednalo o dobu, kdy se Apple potácel v krizi a Jobs se jej rozhodl z ní dostat ven. To Gates, který nejspíš tehdy sám zmrtvýchvstání Applu nevěřil, včera označil s trochou nadsázky za mistrovské kouzlení, které lidi kolem něj fascinovalo. “Sám jsem byl ale menším kouzelníkem také, takže na mě tato (Jobsova) kouzla nefungovala,” nechal se Gates slyšet. Skvělým příkladem podle něj může být počítač NeXT z roku 1988, který byl podle něj naprostý propadák, ale přesto lidi fascinoval a jen díky tomu nezažil takový neúspěch, jaký od něj mnozí čekali. 

Slovy chvály Gates nešetřil ani v dalších částech rozhovoru. Přiznal totiž, že se za svůj život zatím nesetkal s člověkem, který by se mohl Stevovi jen trochu vyrovnat. Ať už se jednalo o osobitý smysl pro design, svérázné vedení firmy či perfektní čtení lidí a rozpoznávání talentů v nich, Jobs byl ve všech těchto ohledech prakticky dokonalý a jen stěží se najde někdo, kdo jej překoná. Ostatně, právě proto se podařilo Apple dostat na pozici, na které se drží i nyní. Obrovským benefitem Jobse ve vedení Applu byl podle Gatese občasný přínos naprosto neuvěřitelných a pozitivních věcí, které mu mohl závidět i Microsoft. I přesto byl však podle něj Jobs občas “kretén” a některé jeho špatné vlastnosti rozhodně nebylo a ani nyní není těžké napodobit. 

Z Gatesových slov je naprosto jasné, že byl Steve neuvěřitelně silnou osobností, která se zlatým písmem zapsala do novodobých dějin nejen technologií, ale i celého světa. Jeho pohled na svět totiž změnil mnohé a i osm let po jeho smrti jsou mnohé myšlenky z jeho hlavy inspirací. Stále jsou totiž neotřelé a nadčasové. 

parents-can-learn-from-steve-jobs-bill-gates1

Dnes nejčtenější

.