Zavřít reklamu

Nic nebolí víc, než první vlásečnice na displeji nového iPhonu. Této bolesti se však dá naštěstí velmi jednoduše předejít pořízením kvalitního tvrzeného skla, které se dá bez nadsázky označit za štít vašeho displeje. Na současném trhu však již dávno nenaleznete “jen” obyčejná tvrzená skla určená pro ochranu displeje, ale i speciální skla, která kromě displeje dokáží spolehlivě ochránit i vaše soukromí. Jedno takové pochází z dílny dánské firmy PanzerGlass, která na trhu působí již od roku 2013. A jelikož nám právě došlo do redakce na otestování, mile rád vás s ním blíže seznámím. Jedná se konkrétně o model PanzerGlass Edge-to-Edge Privacy s CamSlider, které jsem testoval na iPhonu XS. Jaké tedy sklo v běžném životě je? 

Vlastnosti skla podle výrobce

Ještě, než se pustíme do hodnocení skla, je nasnadě přiblížit jej i po stránce “technických specifikací”, tedy v případě tohoto produktu spíše vlastností. Sklo Privacy od PanzerGlass můžete zakoupit de facto ve třech variantách – Standard, Edge-to-Edge a Premium. Tyto varianty se od sebe liší prakticky jen svojí velikostí. Zatímco verze Standard je rovná a kryje skutečně jen displej a nikoliv senzory v jeho horní části, což může být výhoda pro uživatele robustnějších obalů s tendencí ochranná velká ochranná skla vytlačovat, verze Premium se chlubí zakřivením po bocích, díky čemuž je displej dokonale chráněn ze všech stran. Edge-to-Edge je pak jakýmsi mezistupňem, který se rozprostírá téměř přes celou přední stranu displeje a poskytuje i krytí senzorů, avšak zakřivené okraje byste u něj hledali marně. A právě tomuto modelu se v recenzi podíváme na zoubek. 

Co se týče dalších specifikací, sklo je tlusté 0,4 mm, díky čemuž jej po nalepení na iPhone téměř nevidíte, a disponuje černými rámečky. Pyšnit se může tvrdostí 9H, díky které si můžete být naprosto jistí, že jej jen tak něco nepoškrábe. Výrobce se pak chlubí i 100% reakcí na dotyk prstu a vysokou citlivostí, která se má rovnat používání telefonu bez skla. Zaujme však i parádní záruční servis, v rámci nějž vám PanzerGlass (respektive prodejce, od kterého jste sklo odkoupili) sklo vymění v případě, že se dotykové ovládání smartphonu přes něj zhoršilo, lepící vrstva trpí jakoukoliv vadou či sklo čímkoliv omezilo funkčnost senzorů. Pokud se s podobnými problémy setkáte ve 24 měsících od nákupu, velmi pravděpodobně si od prodejce odnesete v rámci reklamace zcela nový kousek, což je zkrátka fajn. Přeci jen, PanzerGlass není rozhodně levným špásem a je opravdu skvělé vidět, že si to uvědomuje i samotná společnost a svým zákazníkům chce za jejich peníze dát i “něco navíc”. Rozhodně tedy palec nahoru. 

PanzerGlass 6

Balení

Pokud jste už někdy od PanzerGlass sklo či kryt na telefon pořizovali, jistě mi dáte za pravdu, když řeknu, že jeho balení produktů patří mezi nejhezčí na trhu. Výrobce si totiž vždy vyhraje jak se samotným designem krabiček, tak i s jejich netradičním otevíráním, které je zpravidla výsuvné do boku. Ani u tohoto skla tomu samozřejmě není jinak. Do rukou se vám po jeho zakoupení dostane černá krabička s vyobrazením produktu, který ukrývá, a velkým množstvím informací, díky kterým si o něm uděláte perfektní obrázek. Po vysunutí “šuplíčku” pak naleznete v krabičce kromě skla i utěrku z mikrovlákna, vlhčený ubrousek, samolepku pro odstranění prachu a manuál, který nezkušeným uživatelům pomůže při lepení. Samotné sklo je pak ukryto do sáčku, který jej chrání před poškozením, a nalepené na relativně tvrdou podložku, která zaručí, že se při transportu rozhodně nerozbije. Víc věcí byste v balení hledali marně, což však vzhledem k povaze produktu zřejmě nikoho nepřekvapí. 

Instalace

Za svůj život jsem nalepil již skutečně velké množství ochranných skel a setkal jsem se tak tím pádem i se spoustou problémů zapříčiněných převážně nekvalitními lepidly, kvůli kterým skla na displejích nedržela tak, jak měla. To však u PanzerGlassu nehrozí. Mnou testované sklo se totiž, jak je u tohoto dánského výrobce zvykem, pyšní skutečně prvotřídním lepidlem, které se k displeji “přicucne” skutečně dokonale a drží na něm jako přibité až do chvíle, kdy jej z něj chcete odstranit. 

Co se týče vzduchových bublin pod sklem, ty jsou spíše problémem (ne)šikovnosti uživatelů. Vznikají totiž zpravidla kvůli nečistotám, které se mezi displej a sklo dostanou ať už kvůli neúplnému očištění pracovní plochy či samotných produktů či v průběhu samotného lepení. Kdybych tedy řekl, že PanzerGlass Privacy nalepíte na 100 % bez bublin, lhal bych. Pokud však dodržíte základní “lepenářské” zásady, bublin se obávat nemusíte. Kdyby se vám však přeci jen “poštěstilo” displej bublinou zohyzdit, nebojte se PanzerGlass odlepit, vše znovu důkladně očistit a nalepit znovu. Díky skutečně kvalitnímu lepidlu se totiž sklo k displeji “přicucne” klidně několikrát za sebou a vy tak budete mít dostatek času k dolaďování nedokonalostí. Samozřejmě však platí – Čím méně odlepení, tím lépe. 

Takto sedí sklo s krytem ClearCase od PanzerGlass: 

PanzerGlass 8

Testování

Jak už název skla napovídá, jeho hlavní doménou je soukromí, přesněji jeho ochrana. Konkrétně mnou testovaný model Privacy s CamSider se chlubí speciálním privátním filtrem pro ochranu soukromí, který se projevuje tak, že při pohledu ze stran je obsah na displeji prakticky neviditelný, jelikož zčerná a rozmaže se. CamSider je pak velmi nenápadný kus plastu umístěný v “kolejničce” u předního fotoaparátu, který slouží k jeho překrytí v případě, že chcete mít jistotu, že je tento fotoaparát skutečně naprosto slepý. CamSider však lze využívat i k mnohem elementárnějšímu účelu a to sice k ochraně fotoaparátu. Jasně, ten je vcelku dobře chráněn displejem. Ochrana navíc však v některých situacích rozhodně neuškodí. A jak si tyto vychytávky vedou v reálném životě?

Privátní filtr je skutečně velmi zajímavou vychytávkou, které se prvních pár desítek minut po nalepení skla zkrátka jen tak nenabažíte. Zatímco při přímém pohledu na displej nemáte šanci filtr zaznamenat, při pohledu z boku vám dá o sobě vědět skutečně citelně. Obsah na displeji telefonu totiž se totiž stává už zhruba po nějakých 45° náklonu velmi těžko čitelný a s přibývajícím náklonem se čitelnost drasticky zhoršuje. Hodně tu však záleží i na tom, jak velký jas máte na displeji nastavený. Pokud totiž využíváte jas na skutečně maximum, budete se muset smířit s tím, že filtr obraz nepřekryje tak dokonale jako v případě, že máte jas nastavení na nižší hodnoty. Nechápejte to však tak, že jas na maximum filtr vyřešit neumí. Tak tomu totiž rozhodně není. Tak dokonalé výsledky jako při nízkém jasu zde však očekávat nelze. 

Důležité je zmínit i to, že filtr funguje jen při používání smartphonu na výšku a tedy náklonech na levou a pravou stranu. Pokud se vám však někdo podívá do telefonu ze shora či ze spodku, obsah skryt nebude. To kvůli tomu, aby bylo možné při používání telefonu na šířku například sledovat videa s přáteli. Dle mého názoru je právě toto řešení skutečně skvělé a užitečné, jelikož je pravda, že zatímco telefon na výšku využívá valná většina z nás vesměs pro soukromé účely, telefon otočený na šířku naopak skutečně využíváme pro sdílení jeho obsahu s okolím a právě toto sdílení filtr absolutně nenarušuje. 

Krátké zhodnocení si zaslouží i výše zmíněný CamSider – tedy malá plastová krytka na přední fotoaparát. Zde nejspíš není třeba žádné dlouhé chození kolem horké kaše, protože krytka zkrátka plní to, k čemu je určena a to velmi dobře. Jakmile jí přesunete na místo objektivu, na displeji se vám zobrazí jen černá barva značící jeho překrytí. Manipulace s CamSiderem v “kolejničce” je skutečně velmi jednoduchá a plynulá, takže se nemusíte bát žádných nepříjemností v podobě záseků či podobných věcí. Jasně, čas od času do kolejničky zapadne smítko prachu, které v ní nevypadá zrovna příliš hezky, vatovou tyčinkou či fouknutím tyto nečistoty bez problému mizí.

Animace prvku CamSider na skle PanzerGlass

Co se týče citlivosti displeje, tak se nalepením tvrzeného skla v žádném případě nezhoršila. Bez problému funguje i 3D Touch či senzory pro Face ID. Pochválit musím i precizně zbroušené hrany, které jsou na omak skutečně příjemné a nemají rozhodně tendenci tlačit či dokonce řezat. Právě hrany bývají paradoxně u mnohých skel kamenem úrazu, jelikož jim mnozí výrobci nevěnují dostatečnou pozornost. Osobně se mi však telefon s tvrzeným sklem disponujícím ostrými hranami nepoužívá vůbec komfortně a myslím, že v tom nejsem sám. Kdybych pak měl hodnotit výdrž skla, ta je alespoň po prvních pár dnech testování naprosto bezproblémová. Nenalezli byste na něm totiž jediný náznak škrábance a to jsem telefon nosil v kapse s klíči či jsem jej měl v autě položený v přihrádce a dalšími relativně ostrými předměty. Sklo však vyvázlo bez jakéhokoliv šrámu, což však zřejmě není nic zcela neočekávaného. Zkrátka a jednoduše – nalepením skla telefon v žádném případě neutrpěl, ba naopak posílil. 

PanzerGlass 4

Resumé 

Tvrzené sklo PanzerGlass Privacy s CamSlider nelze zhodnotit jinak než kladně. Jedná se totiž skutečně o prvotřídní produkt, který si dokáže svou vyšší cenu bez sebemenších problémů obhájit. Nabízí totiž skvělé vlastnosti a zpracování dotažené do toho nejmenšího detailu. Ostatně, co jiného taky od PanzerGlass čekat. Vždyť právě tato společnost se řadí mezi naprostou špičku mezi výrobci ochranných skel a tímto produktem svou vysokou úroveň jen a jen dokazuje. Pokud je tedy pro vás ochrana vašeho soukromí až na prvním místě a zároveň chcete svůj telefon chránit tím nejlepším, co je momentálně na trhu dostupné, v případě PanzerGlass Privacy rozhodně nešlápnete vedle – ba naopak. 

PanzerGlass spodek
PanzerGlass Privacy FB 2

Dnes nejčtenější

.