Zavřít reklamu

Apple při letošní WWDC představil mimo jiné také svůj nový modulární Mac Pro. Počítač by se měl začít prodávat již letos na podzim. Druhá vývojářská betaverze operačního systému macOS Catalina nyní přinesla zajímavý náznak možnosti, že by mohlo dojít k návratu aplikace Expansion Slot Utility. Ta uživatelům umožňuje správu možností rozšíření PCI u Macu Pro.

Nástroj Expansion Slot Utility byl původně k dispozici pro první Macy Pro s procesory od Intelu, v roce 2008 ale bylo od podpory aplikace upuštěno. Důvodem bylo to, že Mac Pro z počátku roku 2008 nenabízel konfigurovatelný PCIee setup. Náznaku, že by se do nových Maců Pro mohla aplikace Expansion Slot Utility vrátit, si v druhé vývojářské betaverzi macOS Catalina jako první všiml Steve Moser a Guilherme Rambo, a o svůj poznatek se podělili na síti Twitter. ¨

Aplikace umožní majitelům Maců Pro manuálně spravovat šířku pásma u karet PCI a přidělovat jednotlivým kartám šířku pásma na základě vlastních potřeb a vlastního uvážení. Uživatelé ale budou moci také nastavit automatickou konfiguraci šířky pásma. Aplikace bude rovněž schopná upozornit uživatele na to, že jimi nainstalované PCI karty nejsou uspořádány v konfiguraci, zajišťující ten nejlepší výkon, a nabídnout jim návrhy na lepší a efektivnější uspořádání karet v zájmu lepšího výkonu.

Letošní modely Macu Pro nabízí celkem osm slotů pro PCI karty – jedná se o sloty poloviční šířky, stejně jako o sloty dvojité či plné šířky, součástí nového Macu Pro bude také zcela nový modul pro grafiku s názvem MPX module. Cena počítače začíná na necelých šesti tisících dolarech.

macPro-fb

Dnes nejčtenější

.