Zavřít reklamu

Nedávno zahájila Muskova společnost SpaceX svůj velmi zajímavý projekt, který má přinést všem lidem internet. Za tímto účelem bylo vypuštěno 60 satelitů a sám Elon Musk řekl, že je velmi pravděpodobné, že všechny družice nebudou fungovat dle plánů. A jak se zdá, měl pravdu. Tři družice nefungují a jelikož nemají záložní systém, nelze je z oběžné dráhy stáhnout. Jejich dráha se tedy bude postupně snižovat a časem shoří v atmosféře. V současné době obíhají zemi ve výši 440 km nad zemí. U dalších dvou společnost testuje, jak je stáhnout z oběžné dráhy.

Tři družice, které jsou mrtvé hned po vypuštění, nejsou zrovna tím, co by SpaceX potřeboval,“ komentoval situaci Hugh Lewis ze southamptonské univerzity. „Pětiprocentní selhání je sice lepší výsledek než u jiných starších satelitních konstelací, ale rozhodně to není dost dobré pro tak velkou satelitní konstelaci tisíců družic, tam by měl být cíl alespoň procento,“ tvrdí Brian Weeden z organizace Secure World Foundation. SpaceX kvůli třem družicím čelí kritice kvůli navýšení kosmického odpadu. Například konkurenční OneWeb se s případnými problémy vypořádal mnohem lépe. Jejich šest vypuštěných satelitů disponují záložním systémem. I při ztrátě komunikace je tedy bude možné z oběžné dráhy stáhnout.

Na požadovanou oběžnou dráhu se zatím dostalo 45 družic, pět je na cestě a u pěti nebyl přechod na vyšší orbitu ještě zahájen. SpaceX rovněž prohlásila, že provádí testy přenosu signálu a zjišťují míru zpoždění. Kvůli menší latenci SpaceX požádala, aby družice mohly obíhat Zemi ve výšce 550 km namísto standartních 1150 km. Tato výška by mohla umožnit dosáhnout latence 15 milisekund. U běžných družic je to zhruba 30 vteřin.

Starlink

Dnes nejčtenější

.