Zavřít reklamu

Obchodní válka běží na plné obrátky, západní výrobci elektroniky se závody v Číně trnou strachy a Apple mezitím plánuje přesun 15 až 30 % výroby. Přesto to vypadá, že Macu Pro se žádná z výše zmíněných věcí nedotkne – tedy alespoň co se týče výroby. Ten bude totiž podle dostupných informací vyrábět právě v Číně. Na rozdíl od modelu z roku 2013, který si vzali na starost američtí výrobci, to tedy vypadá, že Apple sáhl po levnější variantě.

Mac Pro 2019 & Pro Display XDR (Zdroj: apple.com/newsroom):

Zda je výsledek zklamáním, či nikoliv necháme na vašem uvážení. Konec konců, asijští dodavatelé jsou výrazně levnější než ti američtí a paradoxně leckdy rychlejší. Psal se rok 2013, kdy se Apple rozhodl vkročit zpět na půdu Spojených států a podpořit domácí výrobce. Bohužel toto rozhodnutí vedlo k větším zmatkům a nepříjemnostem, než by se na první pohled mohlo zdát. Například datum vydání Macu Pro bylo tehdy odloženo jen kvůli tomu, že místní dodavatelé nedokázali pokrýt poptávku po odpovídajících šroubech. I takovýto detail může přijít společnost na miliony, což si představitelé Applu dobře uvědomovali a raději zvolili jako výrobní destinaci právě Čínu. Přesto na Spojené státy nezanevřeli.

Jablečná společnost se pochlubila, že do výrobců v Americe investovala za loňský rok přes 60 miliard dolarů a díky jejím investicím zajišťuje práci 2 milionům lidem. Není to tedy tak, že by veškeré komponenty počítače pocházely z Asie. Jde spíše o různorodé součástky, které se dají levněji pořídit v Číně a zároveň rovnou na místě může proběhnout finální montáž. Tak či onak, nejnovější model si vezme na paškál společnost Quanta. Nezbývá tedy než doufat, že se nebude opakovat propadák z roku 2013, kdy došlo nejen k odložení vydání kvůli zmíněným důvodům, ale také k nezájmu veřejnosti. Tehdejší model Macu Pro nijak nezaujal, jeho specifikace byly nanejvýš průměrné a v recenzích celkově nijak neoslnil. Co na místo výroby říkáte? Přijde vám oprávněné?

Foxconn sídlo

Dnes nejčtenější

.