Zavřít reklamu

Některé české webové stránky, na kterých si můžete přehrávat váš oblíbený obsah v podobě filmů či seriálů, mají zajímavou formu zabezpečení. Pokud se nenacházíte v České republice, tak vás k vašemu pořadu přehrávač jednoduše nepustí. Objeví se informace o tom, že v zemi, ve které se nacházíte, není tento pořad k dispozici. Občas se s touto formou zabezpečení můžete setkat i na YouTube, kde vám při spuštění některého videa vyskočí podobná hláška. I tohle zabezpečení lze ale vcelku jednoduchou formou obejít. Stačí k tomu využít služby VPN.

Co je to VPN?

VPN, neboli Virtual Private Network, česky virtuální privátní síť, se primárně stará o vaši bezpečnost. Dokáže skrýt vaši IP adresu před okolním světem a díky tomu také to, kde se zrovna nacházíte. Existuje mnoho situací, kdy můžete VPN využít. Například když chcete zamaskovat svou identitu na veřejných Wi-Fi sítích, vybrat si nějakou odměnu ve hře, která je k dispozici v jiném státě, anebo když chcete získat plný přístup na webové stránky, které jsou „uzamknuté“ jen pro určité země. A právě z tohoto posledního příkladu budeme dnes vycházet.

Už víme, že VPN zvládne spolehlivě skrýt vaší lokalitu. Můžete tedy sedět u počítače v Egyptě, avšak s aktivní službou VPN se vaše poloha na internetu může jevit, jako kdybyste seděli třeba právě v Česku. U některých aplikací, které VPN podporují, si totiž můžete jednoduše nastavit, na jakou zemi se chcete připojit. VPN tak můžete využít i naopak, pokud se chcete dostat z Česka na webové stránky jiných zemí. V poslední době se navíc se službou VPN roztrhl pytel a aplikací, které jej nabízí, je opravdu nespočet. Nejznámější je například Nord VPN, dále také TunnelBear, anebo moje oblíbená varianta zdarma, UFO VPN.

Jak používat VPN ke sledování českých pořadů v zahraničí

[appbox appstore 905953485]

Nejprve je samozřejmě nutné, abyste si vybrali aplikaci, kterou chcete pro VPN používat. Skvělou volbou je již výše zmíněné Nord VPN, které se oproti jiným aplikacím vyznačuje tím, že má své sídlo na Panamě. Ptáte se, co je na tom tak zajímavého? Panama je jeden z mála zbylých státu, které nesbírají data o svých občanech – máte teda jistotu 100% anonymity. Nord VPN vás vyjde na 329 korun měsíčně, popřípadě 1450 korun za půl rok, anebo 2290 korun ročně.

[appbox appstore 564842283]

Další alternativou je TunnelBear. Právě tato aplikace dokáže jednoduše spolupracovat i se streamovacími službami, jako je Netflix apod. V rámci jednoho účtu můžete mít aktivních až 5 připojení – pokud tedy máte rodinu a každý se chce dívat na jiný pořad, tak vám k tomu stačí jeden účet a jedno předplatné. To vyjde na 269 korun měsíčně, či 1550 korun ročně. Můžete také využít zdarma tarifu pro přenos 500 MB dat za měsíc, avšak to vám určitě nevystačí.

[appbox appstore 1436251125]

Skvělou aplikací poskytující VPN zdarma, je aplikace s názvem UFO VPN. Na UFO VPN jsem narazil při psaní návodu, jakým způsobem si můžete zahrát Call of Duty: Mobile i přesto, že je k dispozici pouze v Austrálii. Od té doby se UFO VPN stalo mou primární aplikací pro využívání VPN. K dispozici je nespočet serverů zdarma, některé jsou však placené. V případě, že byste si chtěli zakoupit verzi Premium, tak vás vyjde na 8 dolarů měsíčně, 30 dolarů za půl roku, anebo 36 dolarů ročně.

Postup aktivace VPN

Aktivace VPN je ve většině aplikací velice podobná. Po prvotním spuštění aplikaci budete vyzváni k tomu, abyste od vašeho telefonu přidali konfiguraci VPN. Tu potvrdíte, zadáte kód k vašemu zařízení a je hotovo. Poté už se jen stačí opět přesunout zpět do aplikace, kde VPN zapnete a zvolíte si, na jakou zemi se chcete připojit. Po připojení se v horní liště zobrazí ikona VPN, která značí, že je připojení pomocí VPN aktivní.

Po zvolení země a připojení už se můžete jednoduše přesunout například na české webové stránky, kde si můžete spustit váš oblíbený pořad i z jiné země, než té, pro kterou je pořad určený. Máte už se službou VPN z dovolené nějaké zkušenosti, popřípadě používáte nějakou jinou aplikaci, která dokáže poskytnout připojení k VPN? Dejte nám to vědět do komentářů.

ikona vpn v ovladacim centru na iphonu

Dnes nejčtenější

.