Zavřít reklamu

V novém iOS 13 a iPadOS 13 můžete poměrně jednoduše nahradit výchozí jablečné aplikace za jiné. Ku příkladu, pokaždé, když zapnete pomocí ikony aplikaci Mail, tak se vám může spustit Spark, či jiný e-mailový klient. Tuto funkci budete také schopni využít po aktivaci fotoaparátu z uzamčené obrazovky. Namísto aplikace Fotoaparát tak můžete jednoduše spustit například Obscuru, anebo jinou aplikaci určenou k pořizování fotografií. Nejedná se však o plnohodnotnou funkci, která by se nacházela někde v nastavení vašeho zařízení. Spíše se jedná o velmi jednoduchý trik, který lze aktivovat v aplikaci Zkratky.

Jak v iOS 13 použít aplikaci Zkratky k nahrazení výchozích jablečných aplikací

Tento trik objevil mezi prvními uživatel Twitteru James Tyler. Pro aktivaci triku musíme využít nové funkce Zkratek s názvem Automatizace. To je ten důvod, proč nelze trik použít i v iOS 12 – Automatizace se zde nenachází, ta přišla právě až s iOS 13. Automatizace se stará o to, že automaticky „udělá něco, když nastane něco“, zkrátka a jednoduše anglické When – Do. Novou funkci můžete využít například pro automatické zhasínání světel v HomeKitu, či k aktivaci režimu Nerušit pokaždé, když zapnete film.

Automatizaci však můžete využít i při zapnutí určité aplikace. Přesně v tomhle spočívá trik, kterým se celou dobu zabýváme. Když v nastavení nové automatizace zadáte do možnosti Když – otevřu aplikaci Fotoaparát a v dalším kroku nastavíte možnost Otevři aplikaci Obscura, tak se při aktivaci Fotoaparátu otevře právě Obscura. Nejedná se o naprosto bezchybný postup, jelikož při spuštění Fotoaparátu se ještě na chvíli objeví výchozí aplikace. Až teprve přes ni se otevře Obscura.

Nejlepší na tom je, že tato automatizace funguje naprosto všude. V případě aplikace Fotoaparát tedy nezáleží na tom, jakým způsobem ji zapnete. Jestli to bude z domácí obrazovky, z uzamčené obrazovky či kdekoliv jinde v systému, tak se namísto klasického Fotoaparátu spustí právě Obscura. Tento trik funguje i na ostatní aplikace, avšak ne tak dobře. Pokud si například nastavíte namísto spuštění Safari jiný prohlížeč a budete do něj přesměrování přes odkaz, tak se sice otevře vámi zvolená aplikace, ale bez onoho odkazu.

Nekonečné možnosti

S novou funkcí Automatizace v iOS 13 máte doopravdy nespočet různých možností, jakým způsobem ji můžete využít. Nabízí se také využití v Ovládacím centru, kdy si do něj vložíte skrze Nastavení ikony, které nikdy nepoužijete, a poté pomoci nich můžete spouštět například různé aplikace, či provádět jiné akce. I přesto, že v některých aplikacích tento trik nefunguje naprosto správně, například v již zmíněné záměně aplikace Safari, tak se dle mého názoru jedná o parádní věc, která se určitě bude v mnoha případech více, než hodit.

fotoaparat-obscura_fb

Dnes nejčtenější

.