Zavřít reklamu

Na zahraniční dovolenou se stejně jako každý rok i letos chystají miliony Čechů. Bezpečnostní situace v některých zahraničních zemích však bohužel není ani zdaleka tak dobrá jako v České republice a cestování do nich tedy lze brát svým způsobem vnímat jako drobné bezpečnostní riziko. Ostatně, o teroristických útocích ve světě se dozvídáme prakticky každý den, stejně tak jako o přírodních katastrofách, které svět sužují. Čelit těmto problémům v zahraničí sice není nic příjemného, díky službě DROZD Ministerstva zahraničních věcí České republiky je to však nyní jednodušší než v minulosti. 

O službě DROZD nejspíš valná většina z vás již slyšela a mnozí z vás ji určitě i využili. Ve zkratce se jedná o informační systém fungující od roku 2009, díky kterému má Ministerstvo zahraničních věcí lepší přehled o tom, kolik Čechů je zrovna v zahraničí. Ty může následně pomocí SMS zprávy kontaktovat a upozornit je tak na problémy, které se právě v jejich destinaci objevily a to ať se jedná právě o terorismus či běsnění živlů. Díky zprávám mají turisté o všem velmi dobrý přehled a mohou se tak například připravit na blížící se hrozbu. 

Zprvu byla k dispozici pouze webová verze DROZDa, která sloužila de facto jen k registraci uživatelů. V loňském roce však vydalo Ministerstvo zahraničních věcí aplikaci DROZD pro iOS a Android, která slouží jednak k rychlé registraci do informačního systému, ale také třeba k rychlému přístupu ke kontaktům záchranných složek v dané zemi či k na nejbližší zastupitelský úřad v jejich okolí, na který se mohou v případě problémů obrátit. Hodit se mohou ú jednoduché návody pro první pomoc či rady, jak se v určitých krizových situacích chovat. Appka vám dokonce poradí i v případě ztráty dokladů, odcizení peněz či podobných peripetií. 

O žádný grafický zázrak se sice nejedná, přesto je aplikace pro cestovatele v zahraničí víc než užitečným parťákem na cesty. Registrace přes ní do stejnojmenného informačního systému je navíc skutečně jednoduchá a rychlá. Stačí totiž vyplnit jen své základní údaje, pár věcí z vašich dokladů a cíl cesty a vše je hotovo. Pro registraci je však samozřejmě potřeba mít přístup k internetu, informační zprávy pak mohou chodit přes SMS. 

Pokud tedy v následujících týdnech do zahraniční vyrážíte, bylo by fajn si DROZDa nainstalovat z App Storu a zaregistrovat se do něj, popřípadě se alespoň zaregistrovat na příslušné webové adrese. Jasně, nic se vám stát nemusí. Na druhou stranu je však vždy lepší být připraven, nežli následně zaskočen. 

[appbox appstore id1325553752 ]

iPhone on beach Unsplash

Dnes nejčtenější

.