Zavřít reklamu

Dnes v noci oznámil Apple zcela nečekaně, že jeho řady opouští dlouholetý šéfdesignér společnosti, sir Jony Ive. Tato událost nejednoho jablíčkáře skutečně zaskočila, jelikož v předešlých týdnech a měsících nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl Ive z řad Applu poroučet. Jak se však zdá, odchod až tak nečekaný nakonec není. 

Podle agentury Bloomberg opouštěl Jony Ive Apple velmi pozvolna dlouhé čtyři roky – konkrétně od představení Apple Watch. Na designu produktů sice stále pracoval, sídlo Applu však navštěvoval “jen” několikrát týdně, namísto každodenní docházky, jak tomu bylo v minulosti. Spoustu času měl Ive v poslední době trávit ve svém designovém studiu v San Franciscu, kde se měl dokonce scházet i s týmy Applu. Často se též navracel do svého rodného Londýna, kde žije i jeho rodina. 

Co bude dál?

Přestože Jony fungoval zcela jinak než v minulosti, stále byl označován za otce designu Apple produktů a to, že stál v čele designérských týmů mnozí zaměstnanci vnímali velmi pozitivně. Po jeho odchodu a drobné restrukturalizaci vedení se podle Bloombergu začali někteří obávat toho, že Apple přestane v designu vynikat nebo chcete-li, že klesne z nejvyšší úrovně níž. To by se ale stát nemělo, jelikož spolupráce mezi Ivem a Applem má podle dostupných informací stále probíhat, byť nikdo netuší, v jaké míře. 

Na udržení designu na vysoké úrovni se má nyní zaměřit především provozní ředitel Jeff Williams, který by měl designérské týmy vedené novými muži mít na starosti. Že se jedná o muže na svém místě dokazuje především to, že se dá bez nadsázky označit za jednoho z otců Apple Watch, jelikož se od prvopočátku výrazně podílel na jejich vývoji a přivedení na trh. Nezbývá tedy než doufat, že se to skutečně podaří a za pár let nebudeme na Apple nahlížet jako na Apple s Ivem a Apple bez Iva. 

johny_ive_fb

Dnes nejčtenější

.