Zavřít reklamu

Šéf Applu Tim Cook pronesl v závěru letošního akademického roku projev k čerstvým absolventům Stanfordovy univerzity. Řeč přišla na řadu témat – které momenty z celého projevu byly nejzajímavější?

Na každém záleží

Hned na úvod svého proslovu Tim Cook poděkoval všem, kteří se na organizaci jakýmkoliv způsobem podíleli, a nezapomněl ani na údržbáře či dobrovolníky. Zároveň  také upozornil studenty na to, že v onen slavnostní den nejsou sami:„Absolventi, toto je váš den. Ale nedostali jste se sem sami. Rodina a přátelé, učitelé, mentoři, vaši milovaní, a pochopitelně vaši rodiče, ti všichni společně pracovali na tom, aby se vám zadařilo, a vaši radost dnes sdílí s vámi,“ připomněl, a vyžádal si speciální potlesk pro otce při příležitosti dne jejich svátku.

Nelehké začátky

Přestože Cook pronesl svůj projev na půdě Stanfordu, on sám je absolventem Auburn University ve východní Alabamě. Při svém proslovu zavzpomínal na svá vysokoškolská léta, která strávil mimo jiné členstvím v plachtařském týmu:„Nebylo to lehké. Nejbližší přístav byl v té době vzdálený tři hodiny cesty, a abychom mohli trénovat, museli jsme často čekat, až přívalový déšť zaplaví fotbalové hřiště. (…) Nějakým způsobem se nám ale vždy podařilo porazit Stanford. Asi nám vál příznivý vítr,“ žertoval.

Vzpomínka na Steva

Stanfordova univerzita, Silicon Valley a Steve Jobs mají podle Cooka hodně společného. „Kořeny Stanfordu a Silicon Valley jsou vzájemně propojené,“ upozornil. „Jsme součástí stejného ekosystému. Platilo to před čtrnácti lety, kdy na tomto pódiu stanul Steve Jobs, platí to dnes, a pravděpodobně to bude platit ještě hodně dlouho. Několik uplynulých dekád nás všechny společně pozvedlo. Dnes se tu ale setkáváme ve chvíli, která vyžaduje jistou reflexi,“ připomněl.

Technologie nás nemění

„Poháněni kofeinem a kódy, optimismem a idealismem, přesvědčením a kreativitou, generace absolventů (i neabsolventů) Stanfordu používaly technologie k přetvoření naší společnosti. Myslím si  ale, že budete souhlasit s tím, že výsledky nebyly vždy přímočaré,“ prohlásil Cook a dodal, že čtyři roky, strávené na univerzitě, představovaly pro mnoho studentů prudký obrat.

„Krize zmírnila optimismus. Následky znamenaly výzvu pro idealismus. A realita otřásla slepou vírou. A přesto jsme všichni pořád tady – z dobrého důvodu. Zde žijí velké sny, zde je duch a vášeň přetváří v realitu. Ve věku cynismu toto místo stále věří, že lidská kapacita pro řešení problémů nemá hranic. Ale to platí i o našem potenciálu pro jejich vytváření. (…) Protože pokud jsem se naučil jednu věc, je to to, že technologie nemění to, čím jsme, ale zvýrazňuje, čím jsme – dobré i špatné.“

Uznání i odpovědnost

„Silicon Valley je odpovědné za některé z nejrevolučnějších vynálezů v moderní historii. Od prvního oscilátoru, sestaveného v garáži, až po iPhony, o nichž jsem si jistý, že je právě svíráte v rukou. Sociální média, sdílená videa (…) spojují polovinu lidí na Zemi. A jejich stopy vedou do Stanfordu. V poslední době to ale vypadá, že toto odvětví proslulo nepříliš chvályhodnou inovací: vírou, že si můžete nárokovat uznání bez přijetí odpovědnosti,“ upozornil Cook.

„Ať se vám to líbí, nebo ne, to, co tvoříte a co budujete definuje to, čím jste,“ prohlásil, a dodal, že převzetí odpovědnosti znamená také mít odvahu promýšlet věci.

„Pokud věříme v to, že svoboda znamená prostředí, kde mohou zakořenit skvělé myšlenky, kde mohou růst a být živeny beze strachu nebo iracionálních omezení či zátěže, pak je naší povinností změnit směr, protože naše generace by při určování budoucnosti měla mít stejnou svobodu jako generace, která přišla před námi.“

Tim Cook projev Stanford University

Dnes nejčtenější

.