Zavřít reklamu

Občas se do nějaké aktivity na mém Macu tak moc „zažeru“, že ztrácím pojem o čase. Někdy tak přijdu na domluvený sraz pozdě, jindy zase nechám dlouho jídlo v troubě. Zkrátka a jednoduše, pokud občas dopadáte podobně či stejně, jako já, tak by se vám mohl hodit dnešní návod. Myslím si, že hodně z vás neví, že v macOS existuje skvělá funkce, pomocí které vám může hlasová asistentka v různých intervalech oznámit, kolik je hodin. Pokud vás tato funkce zaujala a chtěli byste o ní zjistit více, tak si rozhodně přečtěte tento článek až do konce.

Jak aktivovat funkci pro oznamování času

Na vašem macOS zařízení, tzn. na Macu či MacBooku, klikněte v levém horním rohu na ikonu Apple loga. Poté z rozbalovacího menu rozklikněte možnost Předvolby systému… Otevře se nové okno, kde se přesuňte do sekce Datum a čas, kterou naleznete ve čtvrtém řádku na čtvrté pozici. Zde poté v horním menu klikněte na možnost Hodiny. Tady už jen stačí, abyste zaškrtli možnost Oznamovat čas. Zároveň si zvolte, v jakých intervalech chcete čas oznamovat. K dispozici je oznamování po čtvrthodinách, půlhodinách a hodinách. Taktéž si můžete pomocí tlačítka Upravit hlas… zvolit, jakým způsobem vám bude oznámení podáno. K dispozici jsou dokonce české hlasy (podobné těm z navigací), Zuzana a Iveta. Zároveň si můžete navolit rychlost oznámení, a také jeho hlasitost. Pokud chcete slyšet, jak bude oznámení znít, tak klikněte v levém dolním rohu na tlačítko Přehrát. Jakmile budete mít vše patřičně nastaveno, tak můžete předvolby opustit.

Pokud jste se doteď ztráceli v čase, tak věřím, že společně s touto možností už se do podobného problému nedostanete. Osobně jsem si myslel, že tuto funkci nebudu chtít používat. Opak je však pravdou a používám ji již několik dní. Jsem rád, že mi při práci asistentka oznámí, že zrovna odbila hodina. Tuto funkci určitě doporučuji všem uživatelům, kteří na Macu pracují, alespoň vyzkoušet.

čas hodiny

Dnes nejčtenější

.