Zavřít reklamu

Po oznámeném iPadOS příliv novinek neutichá, právě naopak. Nejedná se jen o další verzi systému, nýbrž zcela novou kapitolu, která nabídne spoustu možností a dá uživatelům iPadu další důvod se k němu vracet. Jedno z takových příjemných překvapení čeká především milovníky Apple Pencil, stvořeného zejména pro umělce zaměřující se na digitální kresbu. Hlavní novinkou je snížení odezvy mezi tužkou a iPadem, což značně ulehčí práci.

Kromě samotného Applu budou tuto možnost moci využít také vývojáři aplikací třetích stran, což potvrdil šéf vývoje softwaru Craig Federighi. Informace vypluly na povrch zejména díky vývojáři Cladiu Julianovi, pracujícímu na aplikaci Artstudio Pro. V e-mailu zaslaném Julianovi se Federighi dušuje, že tvůrci dostanou přístup k nejnovějšímu a nejlepšímu UIKit, který obdrží funkci Predictive Touches snižující odezvu. Podle šéfa vývoje k tomu Apple dospěl tak, že optimalizoval vykreslování a nechal software předpovídat další tahy. S těmito změnami tak mohou tvůrci odemknout maximální potenciál, jenž Apple nabízí. Má to však háček – vývojáři budou muset strpět 4 milisekundy navíc.

Jedinou funkcí, k níž nebudou mít tvůrci přístup je takzvané zpracování jednotlivých snímků. Ta je podle slov Federighiho zatím dostupná pouze pro interní systém Applu a tento rok se jí bohužele nedočkáme. Přesto je PencilKit poměrně bohatý a pár milisekund navíc se v něm hravě ztratí. Pochopitelně to neznamená, že by ke snížené odezvě měli přístup pouze vývojáři. Toto zlepšení se promítne v iPadOS jako takovém, stejně tak ve všech aplikacích. Podporovány budou obě generace Apple Pencil a chystané funkce budou dostupné již při vydání systému. Uvidíme, jak se k této problematice bude společnost nadále stavět. Jisté je, že se jedná o krok k lepšímu, a i když běžný uživatel možná nezpozoruje takový rozdíl, tyto detaily jsou mířeny především na umělce. Co na odezvu říkáte? Přijde vám adekvátní, nebo je podle vás rozdíl minimální?

Apple Pencil

Dnes nejčtenější

.