Zavřít reklamu

Pokud jste zažili přistání na Měsíci z 20. července 1969, dobře pro vás. Přesto se jedná o událost, jejíž sláva již lehce vyčichla a málokdo si ji pamatuje. Právě proto se USA Today a Florida Today ve spolupráci s institucí The Smithsonian rozhodli sponzorovat dvě aplikace v rozšířené realitě, které vás vezmou na výlet na Měsíc a ukáží vám průběh celé strastiplné cesty. Iniciativa vznikla na počest padesátiletého výročí od doby, kdy lidstvo poprvé zanechalo stopu na Měsíci.

Ve své podstatě se bude jednat o dvě interaktivní videa, v nichž budete mít pravděpodobně svou úlohu také vy. Premiérové vysílání se odehraje 20. července a podle slov tvůrců budou aktivně spolupracovat také s NASA. Jedna ze zmíněných aplikací, 321 Launch (bohužel zatím nedostupná v tuzemském App Storu), vyšla již před nějakou dobou a umožňuje sledovat uživatelům všechny starty vesmírných raket v augmentované realitě. Raketa se vám zjeví jako hologram, postupně vzlétající do vzduchu. Sledovat můžete nejen výšku, rychlost a další informace, ale pochopitelně také poslouchat komentář živého přenosu. Technologie předpokládá dráhu letu a přepočítává informace v reálném čase, což jen umocňuje celkový dojem.

Celá iniciativa je rozdělena na několik samostatných fází. Již 4. července se dočkáme určitého obsahu, který nám pomůže se na rekonstrukci mise připravit. O několik dní později, 9. července, nabídne instituce různé zajímavé informace ohledně průběhu mise a 16. si budeme moci vychutnat téměř plnohodnotný zážitek z celého letu Apolla 11. Zanedlouho potom proběhne živý přenos, sponzorovaný právě The Smithsonian Institution. Pokud se však chcete vědomostně vybavit, z aplikace se dozvíte například podrobnosti o samotném startu, technologií využitých při misi a zajímavosti o lunárních modulech.

Uvidíme, jak se celou akci povede zorganizovat. Zatím se jedná o poměrně netradiční způsob jak upozornit na důležité výročí a právě tento způsob by mohl přilákat spoustu nových potenciálních zájemců o vesmírné mise. Nezbývá než doufat, že přenosem to nekončí a jednou na Měsíci znovu přistaneme.

4a053dd0-fed2-4c1b-8899-1d627e8d187f-presto_splash

Dnes nejčtenější

.