Zavřít reklamu

Produkty Applu jsou každým rokem díky mnoha funkcím stále lepším parťákem ve zdraví a zdravém životním stylu. Výzkumníci z Venderbilt Univeristy v Nashvillu a Miami University chtějí jít ještě dál. Před nedávnem využili iPhone jako spektrometr, který by možná časem zvládl analyzovat složení tělních tekutin z pohodlí domova. Spektrometrie je v dnešní době nezbytnou součástí vědeckého výzkumu, který se používá k určení chemického složení prakticky všeho – od potravin až po vzdálené hvězdy.

Proces využití iPhonu jako spektrometru byl velmi jednoduchý. Vědci zapnuli iPhone SE, který měli pro testování k dispozici. iPhone umístili do jednoduché duté konstrukce kvůli izolaci okolního světla. Poté zapnuli video s bleskem po dobu tří minut, dokud se světelný zdroj nestabilizoval. Následně byl pod konstrukci umístěn vzorek dvakrát na 1 minutu. Výsledky se posléze uloží na cloud.

Celý proces je možný díky vyvinuté metodě pro získání dat z porézního křemíku prostřednictvím manuální a automatické techniky. Díky správnému povrchovému nátěru jsou nanometrové filmy schopny zachytit molekuly ztmavující křemík. Tato technologie by mohla být užita ve oblastech analýzy vody, moči, drog nebo výbušnin. Komerční využití by do budoucna vyžadovalo zjednodušenou aplikaci a zjednodušení speciálního nátěru pro vzorky. Každopádně se jedná o velmi zajímavý počin, který ukazuje, že se i běžné zařízení může proměnit ve vědecký nástroj.

vyzkum-fb

Dnes nejčtenější

.