Zavřít reklamu

Včera večer uplynuly přesně dva týdny od vydání prvních vývojářských bet nových operačních systémů, které Apple představil na úvodní Keynote WWDC19. Dočkali jsme se proto vydání beta verzí druhých, ve kterých Apple na svá jablečná zařízení přináší další novinky a především pak opravy chyb, které první testovací verze systému sužovaly. Co vše tedy do iOS 13 Beta 2 dorazilo?

Za největší novinku druhé bety je mnohými jablíčkáři považováno přidání podpory SMB serverů v aplikaci Soubory, díky kterému se můžete velmi snadno připojit například k domácí NAS a využívat tak její obsah jednoduše přes nativní aplikaci. Potěší ale i podpora APFS Soubory či drobné vylepšení funkce Čas u obrazovky, kdy se aktivní Klidový režim synrchonizuje i na Apple Watch. 

Internetový prohlížeč Safari dostal do vínku několik nových možností sdílení webových stránek jako například “Sdílet jako PDF” nebo “Sdílet jako webový archív”. K dispozici je navíc možnost automatického výběru, díky čemuž za vás vždy o vhodném formátu pro sdílení určité stránky rozhodne iPad či iPhone. 

Do Poznámek přibyla automatická možnost přesouvání zaškrtnutých (tedy splněných) poznámek na spodní část seznamu, díky čemuž budete mít vždy na očích jen ty nesplněné a zajisté tak na nic nezapomenete. Tuto novinku lze zaktivovat buď v Nastavení či při prvním spuštění aplikace, kdy se vám objeví nová úvodní stránka seznamující vás s možnostmi. Té se například dočkaly v nové betě i Apple Mapy. 

Animoji a Memoji Apple nevidentně baví. Jak jinak si totiž vysvětlit přidání dalších tří Memoji Stickers, tedy samolepek tvořených právě výrazy Animoji a Memoji. Ty se objeví na standardním místě – tedy v sekci Emoji v klávesnici vedle klasickým emoji. Další vylepšení dorazilo na nové iPhony do Fotoaparátu. Loňské modely se naučily nový portrétní režim High-Key Mono Lightning, tedy černobílý portrét, který se od černobílého jevištního reflektoru odlišuje jiným nasvícením. Pro režim Reflektoru je pak nově možné regulovat si nasvícení pomocí posuvníku. 

Novinek se dočkala i aplikace Domácnost, která vám po jejím prvním spuštění představí nové multi-user možnosti HomePodu a Apple TV, které si budete moci rovnou i nastavit. Vylepšením se pyšní i Voice Control, po jehož aktivaci se v rohu iPhonu zobrazí modrá ikonka mikrofonu upozorňující, že jej tato funkce využívá.

Seznam novinek je tedy relativně dlouhý a příjemný, byť ničím překvapivý. Applu se totiž podařilo naprostou většinu hlavních novinek napasovat už do první bety, aby je následně mohl dalšího čtvrt roku různě upravovat a v září pak na iPhony vypustit systém bez větších chyb. Pravdou je, že to se mu zřejmě daří skutečně velmi dobře. Po instalaci 2. bety totiž pozoruji na iPhonu XS velké zrychlení systému a především pak spouštění aplikací. Přestože je seznam chyb, které beta obsahuje, podle Applu stále dlouhý (chybí například stále spousta překladů), zatím jsem nenarazil na nic, co by bylo pro používání druhé bety jakkoliv limitující. Totéž pak platí i u iPadOS 13, který mi zatím běží též spolehlivě. Nezbývá tedy než doufat, že se nic nepokazí a další beta přinese opět zlepšení. 

Kdy vyjde iOS 13

Dnes nejčtenější

.