Zavřít reklamu

Virtuální asistentka Siri se stala oblíbeným prostředkem, jak ušetřit drahocenný čas, a změnila způsob jakým interagujeme se svými chytrými zařízeními. Dnes se bez funkce inteligentního pomocníka jen tak neobejdeme a dala by se definovat jako jakýsi standard, na který si většina lidí již zvykla. Přesto je s touto technologií pár neodbytných problémů, zasluhujících pozornost. O nich se rozmluvil Bill Stasior, bývalý šéf vývoje zaměřeného právě na virtuální asistenty. Apple opustil v únoru letošního roku, a to z důvodu rozdílného pohledu na budoucnost Siri.

Zatím co Stasior se chtěl soustředit na okamžité výsledky, jeho nástupce, John Giannandrea, měl v plánu vývoj, který by se na asistence projevoval v dlouhodobějším horizontu. Ten konec konců upřednostňoval také samotný Apple, a tak se s bývalým viceprezidentem rozloučil a do čela vývoje dosadil právě Johna. Přesto to byl nakonec Bill, kdo se vyjádřil k budoucnosti Siri. Jako největší potíž uvádí neschopnost asistentů plně rozumět lidem a řídit se poměrně nejasnými instrukcemi. Zmiňuje také konkurenční výhodu Google Assistant a Alexy od Amazonu. Obě umělé inteligence se již několik let dokáží řídit i složitějšími, jasně nedefinovanými příkazy a lépe rozpoznávají lidský hlas. Tuto funkci Siri obdrží až v iOS 13, spolu se schopností číst příchozí zprávy a odpovídat na ně.

Kámen úrazu tkví především v tom, jak moc „lidskou“ chceme umělou inteligenci mít. Na jednu stranu dostatečně na to, aby chápala rozmanité příkazy, ale na tu druhou musí odpovídat etickým otázkám a být rozeznatelná od člověka. Bill zmiňuje například telefonát s některým z členů rodiny. Dokonce i lidé si občas spletou člověka na druhé straně, tak jak můžeme očekávat, že danou osobu rozpozná počítač? To je jen jedna z mnoha věcí, které budeme muset v budoucnosti řešit. Nezbývá než čekat, jak si Apple se Siri poradí a zda bude znovu konkurenceschopná. Třeba Amazon aktuálně pracuje na tom, aby Alexa dokázala identifikovat emoční stav člověka. Co si o virtuálních asistentech myslíte? Jsou podle vás užiteční?

siri

Dnes nejčtenější

.