Zavřít reklamu

V dnešní době nejsou víceméně (spíš méně, než více) povedené kopie všech možných Apple zařízení ničím neobvyklým. Pouští se do nich nejen prakticky neznámí výrobci, ale i relativně zavedené firmy. Historie klonů počítačů od cupertinské společnosti ale sahá až do minulého století. V roce 1980 například firma s názvem Franklin Computer vyprodukovala věrný klon počítače Apple II. Zařízení neslo název Franklin Ace a bylo navržené tak, aby na něm bylo možné rozběhnout tentýž software, jako na originálním Apple II.

Osudová chyba

Společnosti Franklin Computer se podařil vskutku mistrovský kousek a Apple II zkopírovali takřka do posledního detailu – včetně veškerého softwaru a dokumentace. Franklin Ace se pochopitelně prodával za mnohem nižší cenu. Andy Herzfeld z Applu dokonce vzpomíná na to, jak v manuálu objevil místo, kde Franklin Computer jaksi pozapomněl nahradit slůvko „Apple“  názvem „Ace“. Apple pochopitelně okamžitě přistoupil k žalobě, kterou samozřejmě vyhrál a donutil společnost Franklin stáhnout svůj Ace z trhu.

Výhra ale nebyla od počátku tak samozřejmá, jak by se mohlo zdát. Franklin Computer totiž vytasil argument o tom, že měl právo zkopírovat ROM počítače Apple II. Herzfeld ve svých vzpomínkách zmiňuje, že s takovou praktikou v Applu počítali, a dodává, že ve Franklin Computer naštěstí nebyli natolik chytří, aby si dostatečně pohráli s kódem a upravili ho tak, aby se tolik nepodobal tomu původnímu od Applu.

Zábavný trik

Právě díky této neopatrnosti přišel ke slovu promyšlený krok Steva Jobse. Ten spočíval v tom, že v případě zkopírování jakéhokoliv prvku od Applu do jiného počítače se po stisku určité kombinace kláves objevila na monitoru obří ikonka s nápisem „Stolen From Apple“. Data, potřebná k provedení této akce, byla v systému zakomponována tak, že případní tvůrci klonů neměli nejmenší šanci je odhalit, natož odstranit.

Původně se jednalo o poměrně zábavnou týmovou spolupráci. Autorkou ikonky, znázorňující vězně za mřížemi, byla Susan Kare. Steve Capps zase přišel s technologií, umožňující jednoduchou kompresi ikonky v zájmu úspory místa, díky čemuž ji také nebylo jednoduché jen tak odhalit. Na konci už jen zbývalo vytvořit postup pro dekompresi ikonky a její zobrazení na displeji. Steve Jobs byl celým plánem nadšený a rozhodl se ho uvést do praxe. „Všichni jsme vlastně tak trochu doufali, že se někdo opravdu pokusí ROM zkopírovat, abychom mohli předvést svou předvídavost,“ přiznává Herzfeld.

Apple II klavesnice

Dnes nejčtenější

.