Zavřít reklamu

Apple minulý týden v pondělí v rámci WWDC 2019 představil novou službu systému jednotného přihlášení (SSO) s názvem Sign in with Apple. Té se dostalo vcelku velké pozornosti, a to především díky tomu, že se přes ní má podle Applu dát přihlásit téměř všude, kde je už nyní aktivní například přihlášení přes Google nebo Facebook. Vedoucí pracovníky těchto společností nenechala novinka chladnými, což dokazují rozhovory, které se s nimi v posledních dnech objevují v médiích. Velmi zajímavý pohled na věc nyní poskytl i ředitel produktového managementu společnosti Google, Mark Risher.

Jak Apple představil na WWDC nejen Sign in with Apple si můžete zobrazit v galerii níže:

Bez jakéhokoliv překvapení byla služba Sign in with Apple představena jen za jediným účelem – zvýšení bezpečnosti. Během představení samozřejmě nemohlo chybět menší „rýpnutí“ ze strany Applu do ostatních služeb, které SSO poskytují. Risherovi se tohle rýpnutí samozřejmě nelíbilo:

„Při představení služby se objevila hromada narážek, které naznačovaly, že doopravdy jen jedna služba [Sign in with Apple] je bezpečná a čistá. Zbytek z nich [Google, Facebook] by měl být „nebezpečné“, což se mi vůbec nelíbí. I přesto je ale rozhodně lepší využít k přihlášení některou z těchto služeb, než používat klasické heslo. Použité technologie jsou pro internet a jeho uživatele o mnoho bezpečnější a také jednodušší. Ať už si vyberete jakoukoliv službu, přes kterou se chcete přihlásit, tak uděláte lépe, než kdybyste vyplňovali uživatelské jméno a heslo,“ řekl Mark Risher.

Rýpnutí ze strany jablečné společnosti se stalo příležitostí, aby mohl Risher vysvětlit, co se stane poté, co stisknete tlačítko Sign in with Google. Jednoduše řečeno se po kliknutí zaznamená jen jediný moment autentizace. Tlačítko pro přihlášení žádným způsobem neslouží ke sbírání dat o uživateli, anebo pro využívání v reklamách. Uživatel si navíc může v nastavení svého účtu Google zobrazit, které aplikace jsou s účtem spojeny. Pomocí jednoho kliknutí můžete jakékoliv spojení přerušit. Bohužel, tohle je něco, co nevidí, respektive nechce vidět veřejnost. Všichni si totiž myslí, že se při přihlášení přes Google SSO odesílají data o uživatelích do rukou Googlu. Největší podíl na tomto mylném smýšlení lidí má asi Facebook, který už několikrát poskytl data někam, kam neměl:

„Vy řeknete „Hele, máme produkt, pomocí kterého budete ve větším bezpečí!“, avšak lidi vám na tuhl zprávu odpoví „A jaké s tím produktem máte úmysly?“ Myslím si, že je to problém ekosystému. Konkurence [Facebook] sbírá telefonní čísla a další data o uživatelích, a poté si z nich udělá graf pro zaměření reklam. To je jednoduše řečeno špatné, protože potom lidé hází všechny tyto služby do stejného pytle,“ sdělil Risher.

Na závěr Mark Risher sdělil, že se Google neustále snaží zvyšovat „bezpečnostní laťku“, a to je přesně ten důvod, proč byl z rýpnutí od Apple zklamaný. Google se odjakživa snaží držet vysokých standardů a neustále se snaží najít nové praktiky, pomocí kterých by se mohl uživatel cítit ještě bezpečněji. Apple však bezprostředně v očích uživatelů tuto laťku výrazně snížil.

sign_in-with_apple_Fb

Dnes nejčtenější

.