Zavřít reklamu

Přiznám se, že když Apple minulé pondělí na Keynote WWDC19 při představování novinek uvedl, že jeho tvOS 13, iOS 13 a iPadOS budou nově podporovat herní ovladače od Xboxu One a PlayStationu 4, vykouzlil mi úsměv na tváři. Přestože nejsem žádný hardcore gamer, čas od času si se svým iPadem či iPhonem rád sednu někam do klidného prostředí a nějakou tu hru si zahraji. Jasně, konzolovkám se mobilní hry rovnají zatím jen stěží, avšak i tak mezi nimi lze nalézt tituly, které člověka skutečně zabaví. A právě ty by mohly dostat díky možnost hrát je přes herní ovladač nový rozměr. 

Jelikož jsem příznivcem Xboxu, ke svému iPadu a později iPhonu jsem připojil ovladač právě k němu. Spárování je velmi rychlé a hlavně jednoduché. Stačí totiž jen to, abyste měli na iPhonu či iPadu zapnutý Bluetooth a na zapnutém ovladači k Xboxu či PlayStationu stiskli tlačítko pro párování. Že proces párování probíhá poznáte na ovladači od Xboxu tak, že začne kulaté zapínací tlačítko rychle blikat. Jakmile pak ovladač, který se objeví klasicky v Bluetooth profilech v iOS, připojíte, blikání se změní na klasické svícení. Bluetooth profil tohoto ovladače pak samozřejmě v iPhonu či iPadu zůstane, díky čemuž jsou všechna další připojení ovladače k němu o poznání rychlejší. Připojují se totiž například jako bezdrátové reproduktory či Bluetooth sluchátka. Jelikož jsou ale systémy zatím v betě, čas od času se můžete s problémem s připojením setkat, byť v mém případě se rozhodně nejedná o nic častého. 

Dokonalost nehledejte

Vyhráno bohužel zcela nemáte ani poté, co se vám podaří ovladače spárovat s iPhonem či iPadem. Zkoušel jsem vcelku slušnou řádku her v čele s Alto’s Adventure, Grad Theft Auto: San Andreas, LIMBO, Shadowgun Legends, Starman či Monument Valley 2 a dobral jsem se vcelku zajímavých výsledků. Některé hry jsou totiž již nyní s gamepady hratelné více než dobře, jiné potřebují od vývojářů pár úprav pro zlepšení hratelnosti na herní ovladači a spousta z nich pak samozřejmě ovladač vůbec nepodporuje a těžko říci, zda vůbec bude.

 Zřejmě nejlépe se mi hrál LIMBO, kterému ovladač skutečně sluší a hra je tak díky němu parádně hratelná i na iPhonech a iPadech (byť jsem ji dříve dohrál i klasicky s ovládáním na displeji). Tomu se však vzhledem k tomu, že hra vyšla i na PlayStation 4, Xbox One či PlayStation, díky čemuž jsou tak některé její prvky pro ovladače de facto navrženy, nelze divit. Zle se s gamepadem nehraje ani legendární GTA, byť pár úprav, které by ovládání přiblížily konzolové verzi, by zde rozhodně neuškodila. Po chvíli tréninku vám však budou ruce na gamepadu fungovat přesně tak, jak si hra vyžaduje. Právě u GTA vidím zřejmě největší přínos této novinky, jelikož jeho ovladatelnost na displeji dvakrát růžová nebyla. Ještě hůř na tom je Shadowgun Legends, který mi přišel zatím ovladači Xboxu dost neuzpůsobený. Ovládání bylo zjednodušeně řečeno kostrbaté a celkově neintuitivní. To se však zatím vývojářům vzhledem k tomu, že podpora dorazila teprve před týdnem, vyčítat rozhodně nedá. V případě Starmana a Monument Valley 2 byste pak možnost ovládání přes ovladač hledali marně, což se však může samozřejmě v budoucnu změnit. I tento typ her je totiž na konzolích ovladatelný ovladači a nevitím tak jediný důvod, proč by podpora nedorazila i sem. 

Přestože se může zdát, že jsem z ovládání her ovladačem k Xboxu spíše rozčarován, není to tak úplně pravda. Přestože si s ním spousta her zatím zcela nerozumí, už nyní se dá říci, že herní zážitek byl opět poměrně zajímavým směrem posunut. Jakmile se vývojářům her podaří své hry ovladačům přizpůsobit a to v ideálním případě jednotně – tedy tak, abychom byli na jedno ovládání zvyklí ve všech hráč či minimálně typově stejných titulec -, věřím tomu, že gaming na iOS zažije menší revoluci. Ta by se mohla projevit třeba příchodem daleko většího množství konzolových titulů právě na iPhony. Již delší dobu se šušká například o portaci GTA IV či dokonce GTA V, které by displejům jablečných zařízení slušely. Troufnu si tvrdit, že pokud Rockstaři nad uvedením těchto her uvažovali, s příchodem iOS 13 a iPadOS mají tu nejideálnější příležitost svůj plán zrealizovat. Za sebe tedy dávám Applu rozhodně palec nahoru. 

xbox magic mouse

Dnes nejčtenější

.