Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Počítače společnosti Apple mají delší životnost, než ty od běžných výrobců. Obvykle se je tak vyplatí opravit. MacBook servis totiž zvládne téměř každou závadu.

Vyhodit MacBook nebo opravit MacBook? Ve většině případech rozhodně opravit, a když už, spíše jej nechat recyklovat. Šasi MacBooků je totiž hliníkové, a Apple jej poměrně zdárně recykluje. Minimálně nová generace MacBooku Air 2018 je totiž první Mac ze stoprocentního recyklovaného hliníku.

Apple pro tenhle počítač vytvořil slitinu hliníku, která má stejné vlastnosti z hlediska pevnosti, odolnosti a kvality povrchu a přitom se na její výrobu nemusí těžit žádné nové suroviny. Vyrábí se z hoblin už použitého hliníku, které procházejí přetavením. Výsledkem je právě tak krásný a pevný plášť jako u všech ostatních produktů značky. Zároveň se jedná o nejekologičtější Mac ze všech, protože má až o 47 procent nižší emise uhlíku než u předchozí generace.

Správný „MacBook guru“ opraví prakticky jakoukoli závadu, kterou s vaším počítačem máte. Apple aktuálně nabízí tři linie přenosných počítačů – 12palcový MacBook, 13palcový MacBook Air a 13 a 15palcové MacBooky Pro. Diagnostika stroje je servisem obvykle prováděna zdarma, pokud vám tedy i následně navštívený Mac servis opravu provede.

Výměna prasklého skla i oprava Wi-Fi je pro MacBook servis hračka

A co umí takový servis opravit? Vše, na co si jen vzpomenete. Začíná to výměnou prasklého skla displeje a samozřejmě pokračuje i výměnou celého LCD displeje. Cena je hodně závislá na vašem modelu a obvykle je na dotázání se servisu.

Výměna baterie je ale poměrně běžnou záležitostí a napříč modely počítače se pohybuje od 2 490 Kč. Jedná se přitom o jeden z nejzásadnějších servisních zásahů, a také poměrně důležitý. Apple si totiž na životnosti svých strojů poměrně zakládá. A k čemu je mít přenosný počítač, který z důvodu staré baterie nemůžete na svých cestách využít?

Nové MacBooky s motýlkovou klávesnicí také často trpí jejími defekty. Výměna klávesnice vás bude stát od 2 990 Kč, pokud vás zlobí trackpad, jeho výměna začíná na částce 2 490 Kč. Samozřejmě oba zásahy můžete obejít pořízením si bezdrátového příslušenství, opět tím ale pozbývá takový MacBook využití – zejména na vašich cestách.

A co oprava MacBook počítače po vniknutí kapaliny?

Není výjimkou, že si svůj počítač polijete nějakou kapalinou. Pokud je to jen voda, jsou následky minimální (s ohledem na rozsah škod). Jedná-li se ale o kávu nebo sladký nápoj, je problém o poznání větší. Pokud si myslíte, že k nápravě stačí počítač vypnout a nechat kapalinu vyschnout, jste na omylu.

Zejména klávesnice může po takové nehodě klidně ještě chvíli plně funkční. Čím déle ale budete servis odkládat, tím fatálnější budou následky. Takový Apple servis přitom stojí od 890 Kč. A to je nepoměrně nižší cena oproti nutnosti pořízení nového stroje z důvodu takhle zničeného starého.

Další možná oprava MacBook počítače a přidaná hodnota servisu

V servisu samozřejmě vymění i poškozený SATA flex (od 1 990 Kč), rachtající ventilátor (od 1 990 Kč), opraví Wi-Fi či Bluetooth (od 1 990 Kč) či zvládnou dát do kupy i problémy se základní deskou (od 2 990 Kč). Správný Mac servis však nabídne i přidanou hodnotu.

Ta může být v podobě softwarového zásahu, kdy vám zachrání data z pevného disku, ale také třeba přeinstaluje operační systém, či poskytne mechanické čištění. To naopak prodlouží celkovou životnost počítače. Dále i nabídne školení či odborné poradenství a zdarma vystaví případný servisní protokol pro pojišťovnu.

Vzhledem k pořizovací ceně je oprava MacBook počítače poměrně výhodnější, než koupě nového stroje (nejlevnější MacBook nové generace je v podobě modelu Air za 35 990 Kč) . Navíc se nabízí i množství možností jeho vylepšení v podobě většího SSD disku, RAM pamětí a jiného hardwarového upgradu.

Apple svým počítačům také poměrně dlouhou dobu od jejich uvedení do prodeje poskytuje plnou podporu. I na relativně starých strojích tak rozjedete nejnovější operační systém a to poměrně hladce. Několik let starý Mac tak stále nabídne nejnovější funkce a možnosti. A kdybyste už ho prostě měli dost, můžete využít Exchange programu, který spočívá ve výměně kusu za kus.

Macbook 12" space Gray

Dnes nejčtenější

.