Zavřít reklamu

Operační systém iOS 13 – představíme-li si dokončenou oficiální, nikoliv beta testovací verzi – je možné bez nadsázky označit za aktualizaci, která majitele iOS zařízení zbaví řady otravných maličkostí. Vypadá to, že se v Applu opět jednou rozhodli vyslyšet stížnosti svých zákazníků a vyřešili některé z nejčastěji zmiňovaných problémů. O podstatných záležitostech, jako je Dark Mode, jste jistě slyšeli. Pojďme si ale připomenout maličkosti, které možná na první pohled nezaznamenáte, ale potěší.

Indikátor hlasitosti

Obrovskému indikátoru, zabírajícímu značnou část prostředku displeje iPhonu, v iOS 13 konečně definitivně odzvoní. Jeho nová verze připomíná indikátor hlasitosti, který známe z Ovládacího centra, a nachází se v levé části obrazovky. Je ale možné, že v Apple v budoucích verzích iOS 13 pozici či vzhled indikátoru ještě změní. Změnil se i vzhled a umístění upozornění na přepnutí do tichého režimu. To v iOS 13 najdete ve středu horní části displeje.

Wi-Fi a Bluetooth připojení v Ovládacím centru

V iOS 12 bylo možné v Ovládacím centru vypnout či zapnout Wi-Fi a Bluetooth připojení, uživatelé ale neměli možnost tímto způsobem přepínat mezi sítěmi nebo spravovat připojení k Bluetooth příslušenství. To se v iOS 13 také naštěstí změní.

Pokud dlouze stisknete ikonku Wi-Fi připojení, zobrazí se vám dostupné bezdrátové sítě, a pokud stejným způsobem stisknete ikonku Bluetooth, získáte přehled o dostupných zařízeních.

Neomezené stahování na datech

V minulosti jste mohli v případě mobilního datové připojení stahovat aplikace a jejich obsah do 200MB. Při pokusu stáhnout objemnější aplikaci jste musíte vždy potvrdit, že skutečně chcete pokračovat. Tento dialog ale můžete v iOS 13 snadno změnit v Nastavení.

Více zobrazení jedné aplikace

iPad se čím dál více podobá počítači. Kromě toho, že nový operační systém přinese verzi Safari, která se bude mnohem více podobat té desktopové, bude také nově možné na iPadu otevřít  jednu aplikaci vícekrát. Teoreticky by mohlo jít například o dvanáct oken – nikoliv karet – Safari, které bude uživatel moci spravovat a používat díky funkci App Expose.

Podpora myši pro iPad v rámci Zpřístupnění

V rámci Zpřístupnění, určeného zejména uživatelům s různými typy handicapu, zavádí Apple v iPadOS také podporu USB i bezdrátových myší. Po aktivaci příslušné funkce budou uživatelé moci s myší, připojenou k iPadu, zacházet podobně, jako jsou zvyklí z práce na počítači. Nezbývá než doufat, že Apple postupem času zavede podporu myši také coby standardní součásti iPadOS.

Podpora externího USB-C úložiště a paměťových SD karet

Aplikace Soubory v novém iPadOS si bude konečně rozumět také s externími úložišti, čímž se opět o něco více přiblížil funkčnosti klasického počítače. K modelům, které to umožňují, můžete po přechodu na nový operační systém připojit externí hard disk, flash disk nebo SD kartu pro okamžitý přenos souborů. Další skvělou novinkou je možnost přímého importu fotografií z SD karty do aplikací, jako je třeba Lightroom, bez nutnosti použít aplikaci Soubory.

Safari jak z Macu

Apple v iPadOS změnil i webový prohlížeč Safari. Ten se nyní podobá svému desktopovému sourozenci, jen je přizpůsobený displeji tabletu. Plnohodnotně na něm můžete zprovoznit weby, jako je online kancelářský balíček od Googlu (Sheet, Docs), WordPress a další. Apple slibuje hladký chod a dobrý výkon prohlížeče, který zvýší vaši produktivitu práce na tabletu.

Lepší výběr a úprava textu

Apple vzal v iPadOS výběr textu opravdu vážně. Pro výběr a přesun stačí jen klepnout a podržet kurzor, jednotlivá slova vyberete jednoduše poklepáním a poté už je stačí jen přesunout. K práci s textem můžete v iPadOS používat gesta – sevřením třemi prsty vybraný text zkopírujete, rozevřením prstů ho vložíte a posunutím tří prstů zpět vrátíte právě provedenou akci.

Domovská obrazovka

Plocha iPadu v iPadOS nyní pojme více ikon, na levou stranu obrazovky bude možné připnout přehled widgetů. Vzhled plochy na iPadu si v iPadOS mohou uživatelé snadno přizpůsobit, aby co nejvíce vyhovoval jejich potřebám a způsobu, jakým budou svůj tablet využívat.

Nový vzhled přehrávání v Apple Music

Apple v iOS 13 také změnil vzhled obrazovky přehrávání. Původní design, který zavedl s příchodem operačního systému iOS 10, byl změněn – na kartě právě přehrávané skladby přibyly ikonky pro přepnutí na text skladby a seznam dalších skladeb k přehrání.

Přizpůsobení tapety tmavému vzhledu, ztišení hovorů z neznámých čísel a další vylepšení

S tmavým režimem Apple zavedl také možnost automaticky tomuto režimu přizpůsobit vzhled tapety. Do tmavého režimu můžete jednoduše přepnout z Ovládacího centra – stačí dlouze stisknout ovladač jasu obrazovky. Další vítanou novinkou je možnost automatického ztlumení příchozích hovorů z neznámých čísel.

 

iOS 13

Dnes nejčtenější

.